Huis
Tuin
Video

Hebben je kippen last van luizen? Met deze tips los je het op!

Heb jij kippen? Grote kans dat deze een keertje last krijgen van luizen. Bloedluis is onder kippenhouders namelijk een enorme plaag. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje!

Bloedluis

Bloedluizen verstoppen zich overdag vaak in gaten en kieren van het hok. In de nacht slaan de luizen toe en vallen zij de kippen aan. De bloedluizen zuigen het bloed van de kip en dit kan gevaarlijk zijn. In de meeste gevallen krijgt de kip alleen jeuk maar in ernstigere gevallen kan de kip er zelfs aan overlijden. Het is dus belangrijk om bloedluis te bestrijden én te voorkomen.

4 goede redenen om zelf kippen te houden in je tuin
Tuinieren

1. Schoonmaken

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om bloedluis te voorkomen is het superbelangrijk dat je het hok goed schoonhoudt. Richt het kippenhok dus zo in dat je het gemakkelijk schoon kunt maken en dat luizen niet langs de wanden naar de zitstok kunnen lopen.

2. Witlak

Het is verstandig om een keer per jaar de binnenkant van het hok met witkalk te witten, dit werkt preventief tegen de bloedluizen. Bloedluizen kunnen moeilijk overleven in droge ruimtes en witkalk absorbeert vocht, hierdoor wordt het hok dus droger. Ook werkt de kalk verstikkend voor de luizen en zullen ze bij het inademen van de kalk in veel gevallen sterven. Daarnaast vult de kalk gaten en kieren waardoor de luizen hier niet meer kunnen broeden.

3. Zitstok

De luizen komen bij de kippen via de zitstok. Je kunt dus het best kiezen voor zwevende zitstokken, zo kunnen de luizen de kippen moeilijker bereiken. Ook kun je de plekken waarover de luis moet lopen om de kip te bereiken invetten met vaseline, zo maak je het de luizen nog moeilijker.

4. Vogeldicht

Vaak komen bloedluizen terecht in het hok via andere vogels. Maak het hok dus vogeldicht zodat de vogels op een afstand blijven. Pas ook op met vogelnestjes, hier kunnen bloedluizen zich ook schuilhouden.

Bestrijden

Wanneer de kippen bloedluizen hebben kun je deze bestrijden met medicijnen. Let wel goed op dat je het hok ook goed schoonmaakt wanneer je de kippen hebt behandeld. Je kunt in het hok roofmijten op pad sturen, deze vinden bloedluis heerlijk en maken zo je hok vrij van bloedluis. Krijg je de bloedluizen niet uit het hok met roofmijt of een flinke schoonmaakbeurt? Kijk dan naar chemische bestrijdingsmiddelen, maar wees hier wel voorzichtig mee en zoek goed uit welke middelen veilig zijn voor iedereen. 

Fotocredits:

Headerfoto: William Moreland - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9630

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven