Huis
Tuin
Video

De klok wordt vanavond verzet! Waarom hebben we eigenlijk winter- en zomertijd?

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Dat betekent dat de klok weer een uurtje vooruit gaat. Maar waarom hebben we eigenlijk winter- en zomertijd?

Dit keer kunnen we een uurtje korter slapen, want de klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag van 02.00 naar 03.00 uur. Maar waarom veranderen we de tijd? En wat betekent winter- en zomertijd precies?

Langer licht

De Britse uitvinder William Willett kwam op dit idee in 1907. Hij stelde voor om in de lente op vier opeenvolgende zondagen de klok steeds twintig minuten vooruit te zetten. Vervolgens zou in september de klok weer vier keer terug worden gezet. Waarom? Om energie te besparen. In de zomer is het namelijk een stuk langer licht, waardoor er minder stroom gebruikt wordt voor verlichting. 

Duitsers

Het duurde even, maar deze nieuwe tijdregel werd pas tijdens de Eerste Wereldoorlog ingevoerd. In plaats van vier keer twintig minuten, werd de klok één keer een uur voor- of achteruit gezet. De eerste keer was op 30 april 1916, door de Duitsers. Ook in Nederland werd sindsdien gebruik van gemaakt van een winter- en zomertijd, tot 1943. 

Energie

In 1977 is het in Nederland opnieuw ingevoerd, want in de jaren '70 was er een grote oliecrisis in de wereld. Dankzij de zomertijd werd er toen veel energie bespaard. ’s Ochtends is het in de zomermaanden namelijk hartstikke vroeg licht, terwijl de meeste mensen nog liggen te slapen in het donker. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht en wordt er meer gebruik gemaakt van het licht. Zo wordt er ieder jaar weer ontzettend veel energie bespaard. 

Ezelsbruggetje

Vergeet jij ook altijd of de klok nu een uur voor- of achteruit gaat? We hebben een handig ezelsbruggetje voor je: in het voorjaar gaat de klok namelijk een uur vóóruit. Bovendien gaat het weer in de winter achteruit, dus gaat de klok een uur achteruit.

DIY: zelf een mooie klok maken

Soms is het lastig om een leuke klok te vinden die ook nog eens past bij je interieur. Wij vonden de oplossing: koop gewoon een mooi bord! Ja, je leest het goed... Klaar voor een leuke DIY? Klik dan hier en maak net zo'n toffe klok als op de afbeelding hierboven.

Fotocredits
Headerfoto: Benjamin Voros - Unsplash
Foto 1: Sugarandcloth.com

Bron: Metronieuws

Demi Schoenmakers
ID: 8031

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven