Huis
Tuin
Video

Aha! Om deze wetenschappelijke reden drink jij liever koffie of thee

Ben jij een echte koffieleut of begin je de ochtend liever met een dampend kopje thee? Jouw voorkeur voor de start van de dag is genetisch bepaald: er is namelijk een wetenschappelijke reden waarom je liever koffie of thee drinkt.

Cafeïne

Krijg je de rillingen van een kop zwarte koffie, maar word je wél blij van een kopje thee? Dat is genetisch bepaald! Er zijn namelijk genen die bepalen hoe bitter je iets vindt smaken. Thee en koffie bevatten allebei cafeïne, wat zorgt voor een bittere smaak. Daarnaast bevat koffie ook kinine, wat voor diezelfde bitterheid zorgt. 

Hoeveel kopjes thee of koffie

Er zijn dus genen die bepalen hoe bitter je iets vindt smaken. Diezelfde genen hebben ook invloed op het aantal kopjes koffie of thee die je drinkt. Zo drinken mensen die smaakreceptoren hebben die kinine en Propylthiouracil (een bittere stof die onder andere in spruitjes zit) herkennen meer thee. Hoe meer van deze receptoren je hebt, hoe groter de kans is dat je meer dan vijf koppen thee per dag drinkt. Bovendien hebben mensen die hier gevoelig voor zijn, vaker een voorkeur voor thee.

Dat neemt niet weg dat je smaak kan veranderen. Vond je vroeger koffie te bitter? Dan kan het best dat je de schepjes suiker nu het liefst achterwege laat.

Ben jij een theeleut?
Lees hier waarom je gebruikte theezakjes in je tuin moet planten. 

Fotocredits
Headerfoto: Caroline V - Unsplash

Tekst
Lotte Wullems

ID: 4090

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven