Huis
Tuin
Video

Zo maak je je koffiezetapparaat weer brandschoon

Het koffiezetapparaat wordt in veel huishoudens elke dag gebruikt, vaak zelfs meerdere keren. Logisch dat het apparaat regelmatig schoongemaakt moet worden. Toch kan dat soms nogal ingewikkeld zijn.

Een koffiezetapparaat bestaat uit veel verschillende delen. Daarom kan het soms lastig zijn het helemaal te reinigen. Wij hebben het simpel gemaakt en leggen uit hoe je het (filter)apparaat in drie stappen schoonmaakt.

Stap 1: Was afneembare onderdelen af met afwasmiddel

Was eerst de verwijderbare onderdelen af. Dit kan met een sopje en een afwasborstel, maar de meeste onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Haal ook een doekje over de buitenkant en de warmhoudplaat. Hierop liggen vaak resten die anders te warm worden. Dit alles kun je eigenlijk het beste na ieder gebruik doen. Laat na gebruik ook de deksel open staan zodat het volledig kan opdrogen. Zo voorkom je dat het vol bacteriën gaat zitten.

Stap 2: Ontkalk het apparaat met azijn

Om je koffiezetapparaat te ontkalken, moet je hem iedere maand schoonmaken met azijn. Dit doe je als volgt. Vul het waterreservoir met gelijke delen water en azijn. Doe een lege filter in het apparaat en zet de pot op zijn plek. Nu zet je koffiezetapparaat aan zoals je zou doen als je gewoon koffie zet. Doe dit tot het reservoir halfleeg is en laat hem dan even staan. ‘Zet’ vervolgens de rest van het azijngoedje. Spoel hem daarna nog een keer na door het apparaat met alleen water te laten lopen.

Stap 3: Maak de pot schoon met rijst

Na een tijdje gaat de glazen koffiepot en waarschijnlijk een beetje dof uitzien. Laat hem weer glimmen met rijst. Vul de pot met warm water en een beetje rijst. Wervel het mengsel om het vuil los te krijgen. Gebruik een schuursponsje om het vuil te verwijderen en spoel hem hierna nog even goed om.

Als je koffie hebt gezet, hoef je het overgebleven koffieprut niet weg te gooien. Je kunt er namelijk heel veel nuttige dingen mee doen!

Fotocredits
Headerfoto: Catia Matos - Pexels 

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Good Housekeeping

ID: 4569

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven