Huis
Tuin
Video

Kun je voedsel dat op de grond is gevallen nou wel of niet eten?

Het overkomt iedereen wel eens: je bent iets lekkers aan het eten en voor je het doorhebt heb je het op de grond laten vallen. Kun je het dan nog oprapen en eten, of niet? De een zegt van wel, en de ander van niet. Wij hebben het antwoord.

Veel mensen leven bij de ‘5 seconden-regel’. Dit houdt in dat als je iets op de grond hebt laten vallen, dat je het, als je het binnen vijf seconden hebt opgeraapt, nog kunt eten. Maar of dit nou waar is…

Het antwoord

Volgens het Voedingscentrum is de ‘5 seconden-regel’ eigenlijk onzin. Als je broodje maar twee seconden op de grond heeft gelegen, kun je er alsnog ziek van worden. Of je daadwerkelijk voedselvergiftiging op kan lopen, is afhankelijk van de omstandigheden.

Ziek of niet?

Je hoeft niet meteen ziek te worden, als je iets wat kort op de grond heeft gelegen toch opeet. Dat hangt af van de volgende zaken:

  • Waar valt het? Op laminaatvloer neemt een gevallen boterham meer vuil op dan op vloerbedekking.
  • Wat is er gevallen? Een droge cracker neemt minder vuil op dan een plakkerig snoepje. Als je een appel laat vallen maar daarna nog wast en schilt, is er niks aan de hand.
  • aIs de vloer vies? Heeft er net iemand schoenen gelopen (wat hartstikke vies is)? Of is er net gedweild?

Als je er écht zeker van wil zijn, dan kun je iets wat op de grond heeft gelegen beter maar niet meer eten. Zelfs al raap je het binnen vijf seconden op.  

Fotocredits
Headerfoto: Rachael Gorjestani - Unsplash 

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Het Voedingscentrum

ID: 4499

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven