Huis
Tuin
Video

Later succesvolle kinderen? Laat ze deze klusjes nu al doen!

Betere ontwikkeling van uitvoerende hersenfuncties, een groter empathisch vermogen en een succesvollere carrière; dit wil jij toch ook voor je kinderen? Laat ze meehelpen in het huishouden!

Empatisch vermogen en zelfstandigheid

Onderzoek aan de Stanford University in Amerika heeft uitgewezen dat kinderen die helpen in het huishouden veel zelfstandiger worden. Daarnaast zouden ze ook beschikken over een groter empathisch vermogen en sneller als fijne collega’s ervaren worden. Ze zijn sneller organisatorisch sterk en ontwikkelen een beter denkvermogen. Dit wil jij toch ook voor je kinderen wanneer ze volwassen zijn? Laat ze dan vooral meehelpen met kleine, huishoudelijke klusjes. 

Investeer tijd in de opvoeding

Door je kinderen simpele klusjes te laten doen, zoals de vaatwasser uitruimen of te helpen met koken, ontwikkelen ze meer vaardigheden dan je denkt. Ze leren flexibel te zijn, prioriteiten te stellen en zich te concentreren op een taak, wat allemaal valt onder uitvoerende hersenfuncties. Het vergt van jou als ouder natuurlijk ook enige inspanning, want het zal niet vanzelf gaan. Zie het als een investering in de opvoeding van je kinderen, aangezien zij en jij later hier de vruchten van zullen plukken. Wanneer ze uit huis zijn, zullen ze sneller zelfstandig zijn en zelf hun boontjes willen doppen.

Vanaf hoe oud?

Vanaf wanneer kun je hier dan mee beginnen? Experts zeggen het liefst zo vroeg mogelijk. Je kunt driejarigen al leren om zelf speelgoed op te bergen of hun vieze kleding in de wasmand te doen. Pas de moeilijkheid van de klusjes aan op de leeftijd van je kids. Leer ze dat het huishouden niet vanzelf gaat en ieder zijn steentje bij moet dragen. Zo voorkom je ook discussies op latere leeftijd, wanneer ze opeens klusjes moeten doen die ze nooit hoefden te doen. 

Fotocredits:

Headerfoto: Jonathan Borba - Unsplash

Esmée Duindam
ID: 9289

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven