Huis
Tuin
Video

Waarom je contactlenzen nooit door de wc of wasbak mag spoelen

Contactlenzen zijn een geweldige uitvinding voor mensen die niet scherp kunnen zien, maar liever geen bril dragen. Maar let wel op dat je ze na het gebruik niet door de wc of wasbak spoelt.

Uit onderzoek van de universiteit van Arizona blijkt dat 19 procent van de mensen die contactlenzen draagt, ze na gebruik door het toilet spoelen. De rest gooit ze in de prullenbak.

Milieu

Maar veel mensen hebben niet in de gaten dat lenzen eigenlijk heel slecht voor het milieu zijn. Contactlenzen worden namelijk gemaakt van een mengsel van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren, zodat ze zuurstof doorlaten naar het oog. Dit zachte kunststof is eigenlijk dus gewoon plastic.

Afval

Door lenzen door de wc of wasbak te spoelen, komen de kleine stukjes plastic in het afvalwaterzuiveringsinstallatie terecht. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor dieren en het milieu. Je zult misschien denken dat die twee lenzen het verschil niet zullen maken, maar er worden alleen in Amerika al elk jaar 14 miljard lenzen weggegooid en dit zorgt voor maar liefst 200.000 kilogram aan plastic afval.

Oplossingen

Het afgelopen decennium kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van wegwerp contactlenzen, die je vaker moet verwisselen (bijvoorbeeld dagelijks). Hierdoor neemt het gebruik van kunststof en ook de vervuiling aanzienlijk toe. De oplossing? Het beste is natuurlijk om een bril te dragen, want dan heb je geen afval. Maar anders zou je eventueel voor lenzen kunnen kiezen die een langere tijd meegaan. Hierdoor hoef je ze minder vaak weg te gooien.

Minder plastic

De plastic soep op aarde wordt steeds groter. Het is daarom noodzaak om je plasticgebruik zo veel mogelijk te verminderen. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze 6 manieren draag jij al een steentje bij aan het milieu

Fotocredits
Headerfoto: Joel Staveley – Unsplash 

Tekst
Demi Schoenmakers  

Bron: Countryliving.com

ID: 4497

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven