Huis
Tuin
Video

Let op! In deze gevallen kun je maar beter geen water uit de kraan drinken

Je verwacht het misschien niet in Nederland, maar ook ons drinkwater kan vervuild zijn en schadelijk voor je gezondheid. De Gezondheidsraad waarschuwt voor lood in drinkwater.

Veel huizen die gebouwd zijn vóór 1960 hebben waterleidingen die bestaan uit lood. Het probleem hiermee kan zijn dat er veel lood in het drinkwater terechtkomt, wat voor jonge kinderen heel gevaarlijk is. Wanneer jonge kinderen of zwangere vrouwen dit binnenkrijgen, kan het de hersenontwikkeling van het kind verstoren. Daarnaast kan het de bloeddruk verhogen en leiden tot nierschade.

Hier moet je op letten als je paddenstoelen plukt of er per ongeluk mee in aanraking komt
Bloemen en planten

Hoe kun je het controleren?

Eigenlijk kun je dit zelf niet doen. Lood heeft geen specifieke smaak, waardoor je het niet kunt proeven in het water. Het enige wat je kunt doen is het water laten testen door een specialist.

Denk je dat je compleet veilig bent met je nieuwbouwhuis? Helaas is dit niet het geval. Veel koppelingen van leidingen en kranen geven lood af in de eerste paar weken. Het is daarom verstandig om je kinderen dit niet te laten drinken en in plaats daarvan bronwater te drinken. Na een aantal maanden neemt de concentratie lood weer af in deze nieuwe huizen. 

Fotocredits:

Headerfoto: Jacek Dylag - Unsplash

Bron: RTL Nieuws

Esmée Duindam
ID: 9545

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven