Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo ruim je de boekenkast gemakkelijk op!

Een boekenkast in de woonkamer kan een leuke eyecatcher zijn, maar er kleeft helaas ook een nadeel aan. Als hij eenmaal rommelig is, ziet je woonkamer er ook gelijk onrustig uit. Gelukkig weet Marja Middeldorp hier raad mee, en kun je met deze tips beginnen aan deze klus!

Een boekenkast kan een belangrijk aspect zijn in de woonkamer. Maar na verloop van tijd kan de boekenkast een rommelig zooitje worden. “De boeken zitten onder het stof en de kaften lijken wel afgeknabbeld. Wat heb ik hier? O, Godfried Bomans. Dat zou ik op zich wel willen lezen. Maar ik beken dat er een dikke laag stof op ligt. Een mooi moment om dit intellectuele klusje te klaren en de boel op te ruimen.”

Marja Middeldorp geeft raad: Met deze tips bescherm je jezelf tegen het Coronavirus
Huishouden

Weggeven

“Ga eens na of je alle boeken die je hebt nog wel wil bewaren. Mijn zoon zegt: mam, ik heb mijn boekenkast in een tablet zitten. Daar zit wat in, maar ik wil veel boeken toch wel graag houden. Toch begint opruimen met dingen weg doen. Wat je niet meer leest, kun je weggeven. Niet weggooien natuurlijk. Zo zorg je voor meer overzicht en maak je plek vrij voor andere dingen. “

Schoonmaken

“Om de kast goed te kunnen schoonmaken, moet hij leeg. Ik pak een stapeltje boeken eruit, de hoeveelheid die ik tussen twee handen kan pakken. Dat zet ik voor me neer op de grond in de volgorde zoals ik die uit de kast heb gehaald, gewoon tegen de muur. Als de kast leeg is, ga ik met een stofdoek er doorheen. Meer is niet nodig. Een boekenkast wordt eigenlijk nooit vies, alleen stoffig.”

De boeken terugzetten

“Een handigheidje voor als de planken zijn doorgezakt: draai de plank om. Dan zakt hij weer rustig in tot de plank recht is. Tenminste, zo heb ik dat van mijn oma geleerd en doe ik nog steeds. Zo’n doorgezakte plank is lelijk.”

“Voordat de boeken terug in de kast gaan, moet je ook die even goed afstoffen. Gebruik daarvoor een plumeautje. Daar hecht het stof beter aan vast en is makkelijker dan een stofdoek. Voordat je ze terugzet kun je jezelf afvragen: is dit hoe ik ze wil hebben? Zijn er kaften kapot die ik misschien moet vernieuwen.”

De inrichting

“Iedereen doet dit op z’n eigen manier en dat is ook leuk. Het zegt iets over iemands karakter hoe de boeken zijn opgesteld. Een dokter zal misschien alles op alfabet zetten, zodat hij snel de juiste medicijnen bij een ziekte kan vinden. Maar heb je nou zo’n modern ingericht huis, dan kun je ze op kleur selecteren. Als je ze à la Mondriaan in de kast hebt staan, heb je meteen kunst in huis.”

Wil je nog meer inspiratie om je boekenkast in te richten? Wij hebben hier een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet!

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Loods 5 

Bron:

AD Wonen

Maxime Meijer
ID: 10425

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven