Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp zit met een dilemma: gaat ze voor keramisch of inductie?

Ga je je keuken verbouwen en twijfel je tussen een keramische kookplaat of inductie? Marja Middeldorp worstelt ook met dit dilemma en maakt een afweging.

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over van koken op gas naar koken op een elektrisch fornuis. Dit is niet alleen goedkoper in verbruik, maar ook beter voor het milieu. Maar wat is nou beter: een keramische kookplaat of inductie? Marja Middeldorp maakt deze overstap binnenkort ook, maar moet deze afweging nog maken. Ze kende de verschillende mogelijkheden eigenlijk helemaal niet, dus gaat ze op onderzoek uit. 

Makkelijker schoon te houden

Eén ding is zeker: elektrische kookplaten zijn makkelijker schoon te maken. “Je moet er bij keramisch alleen even rekening mee houden dat de plaat eerst moet afkoelen, maar dan doe je er een doekje overheen en klaar.”

In het begin zal het wel even flink wennen zijn. “Ik kook nog zo heerlijk op gas. Vuurtje lager, vuurtje hoger. En af en toe de vlam in de pan met een beetje cognac. Op gas kan ik ook zonder een wekker te zetten de eieren lekker zacht koken. Ik heb wel eens in een vakantiehuisje elektrisch gekookt en dan lukt me dat niet meer! Maar goed, het is milieuvriendelijker. Ik heb het een beetje uitgezocht en op een rijtje gezet, maar worstel nog een beetje met wat ik moet kiezen.”

Keramisch vs inductie

“Het voordeel bij keramisch is dat mijn eigen pannetjes erop kunnen. Al kan het zo zijn dat ze een beetje vervormd zijn door het koken op gas, waardoor ze minder makkelijk verwarmen op een vlakke plaat. Bij een inductieplaat is dat anders. Je moet er sowieso andere pannen voor hebben, met een speciale bodem. Het werkt namelijk met een magnetisch veld. Het verbruikt minder stroom dan een keramische plaat, maar ik heb toch het gevoel dat het wat moeilijker kookt. Misschien kunnen mensen met ervaringen me helpen in deze keuze! Ik sta open voor tips.” 

Tip voor gaskokers

Voorlopig blijft Marja nog maar even goed haar gasfornuis onderhouden en schoonmaken, tot ze haar keuze heeft gemaakt. “Voor wie nog ouderwets op gas blijft koken heb ik nog wel een tip: de branders en branderhouder doe ik altijd in de afwasmachine, net als de rest van de onderdelen. Zijn ze daar al te vies voor? Leg ze dan in een pannetje met cola en laat ze even sudderen. Dan afspoelen en het glimt weer als een tierelier!”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Marjolein Sintenie
ID: 10159

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven