Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: 6 etenswaren die je kunt gebruiken als schoonmaakmiddel

Het klinkt misschien gek, schoonmaken met etenswaren. Volgens Marja Middelkoop van AD wonen moet je ook niet elke onwaarschijnlijke tip over schoonmaken zo aannemen. Toch geeft ze ons een paar tips die wel echt werken en zo uit je voorraadkast komen!

1. Ketchup

Heeft je koperen lampenvoet of kandelaar écht een poetsbeurt nodig, maar heb je geen koperpoets in huis? Dan kun je heel goed ketchup als poetsmiddel gebruiken. Hier zitten namelijk zuren in die het koper weer prachtig laten glimmen!

2. Tandpasta

Ook zilver kun je heel gemakkelijk oppoetsen zonder echt poetsmiddel. Hiervoor is tandpasta heel geschikt. Je moet hier echter niet te hard mee poetsen, maar het erop smeren, afspoelen en droogwrijven met een zachte doek is al voldoende.

3. Suikerklontjes

Suikerklontjes zijn voor onszelf misschien wat minder goed, maar voor aan aantal andere dingen zijn ze heel handig. Doe er bijvoorbeeld eens een paar in je bloemenvaas met wat water en twee theelepeltjes azijn en je bloemen blijven veel langer staan! Verder is het ook heel slim om suikerklontjes in een koektrommel te doen. Op deze manier blijven de koekjes namelijk langer vers, omdat de klontjes vocht opnemen. Ook kan je met suikerklontjes voorkomen dat je kaas gaat schimmelen in de koelkast.

4. Volle melk

Er wordt weleens gezegd dat je rode wijn in je vloerbedekking heel makkelijk kunt weghalen met witte wijn. Marja heeft daar zelf geen goede ervaringen mee en heeft daarom een andere tip voor ons: volle melk. Doe wat melk op een doekje en dep het op de vlek. De melk is vet en neemt daarom de rode wijn op. De uitgebreide uitleg vind je hier.

5. Pindakaas

Omdat er olie in pindakaas zit, is het heel handig in het huishouden. Kinderen kunnen nog wel eens knoeien met kauwgom en dit is best moeilijk om schoon te maken. Smeer er daarom wat pindakaas op, wacht een minuutje en dan kan je de kauwgom heel makkelijk weghalen. Dit werkt ook als het in je haar zit!

6. Cola

Dit is het bekenste middeltje. Cola kun je heel goed gebruiken voor roestige schroeven of moeren. Het lost namelijk alle viezigheid op en zo is het een handig middel tegen roest.

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Photocredits

Headerfoto: Eiliv-Sonas Aceron - Unsplash

Bron:
AD Wonen

Alieke van Rijn
ID: 9218

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven