Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo was je je auto blinkend schoon in 5 stappen

Je herkent vast wel het probleem, je wilt een ritje maken met de auto maar je ziet dat de ramen helemaal onder de stof en vliegjes zitten. Gelukkig heeft Marja Middeldorp van AD Wonen hier een heel stappenplan voor gemaakt!

“Het is frustrerend om te zien”, aldus Marja. “De auto hoeft er niet perfect uit te zien, maar die stof van nu? Dat ziet er niet uit. Het is trouwens geen woestijnzand, maar stuifmeel. Normaal gesproken regent het eraf, maar het is zo droog.. je moet er toch echt iets aan doen, anders kun je niet door de ruit kijken. Ik heb trouwens een cabrio dus, ik mag niet door de wasstraat. Dan kan ik net zo goed onder de douche gaan staan.”

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je de kozijnen schoon (zonder schuurmiddelen)
Huishouden

Stap 1: schaduw

“Zorg dat de auto in de schaduw staat, want in de zon wassen is slecht voor de lak. Begin eerst met afspoelen. Als je geen sproeier hebt, pak dan een paar emmers water. Niet direct aan de slag met een emmer sop en een spons, want het vuil dat op de auto zit kan krassen maken. Dan wordt het net een schuurspons.”

Stap 2: vliegjes en poep

Vliegjes en vogelpoep krijg je altijd moeilijk van je auto af. "Ik gebruik daar terpentine of lampenolie voor. Neem een zachte doek en wrijf de lampenolie in op de plekken waar vliegjes of vogelpoep zit. Ze lossen op waar je bij staat. Niet gebruiken als de motor nog heet is, want het is licht ontvlambaar!” Te veel terpentine is ook niet goed, dit kan namelijk de lak beschadigen. 

Stap 3: lauw water

“Iedereen heeft z'n eigen favoriete middel. Voor mij is dat lauw water met een paar druppels allesreiniger of afwasmiddel, genaamd “het magere sopje”. Heet water is niet nodig, hoe moet je anders de spons vastpakken? Dan krijg je blaren op je handen. Ik zeep de auto altijd één keer goed in met een spons, per onderdeel doe ik later pas. Zoals je een baby in bad doet.”

Stap 4: de juiste volgorde

Het makkelijkste is om van boven naar beneden te werken. “Begin met het dak met hetzelfde sopje. Dan de ramen, de zijkanten en vervolgens de achterkant en de voorkant. Dat vind ik althans een fijne volgorde. De wieldoppen of velgen doe ik met een ander doekje.”

Stap 5: glimmen

"Tussendoor even afspoelen en dan is het tijd voor een nieuwe emmer water met opnieuw een mager sopje. Nu ga ik hem helemaal laten glimmen. Begin weer bij het dak. Klaar met insoppen? Direct droog maken met een zachte, droge doek. Anders wordt het niet mooi. Dan weer de ramen, zijkanten, voor- en achterkant.”

“Als je nou zegt: ik ben helemaal gelukkig zo, hij glimt me tegemoet. Prima! Als je nog zin hebt wrijf je hem nog in met autowax. Ik gebruik daar een oude trainingsbroek voor of andere doek. De autowas moet eerst op de doek, niet direct op de auto. Als je het aanbrengt, verdeel je het egaal en dan slaat de lak een beetje doffig uit. Wacht tot het droog is en ga dan met een oude badstof sok over de hele auto.” Heb je al deze stappen uitgevoerd? Dan ziet je auto er vast weer helemaal als nieuw uit, en heb je een ritje door de carwash bespaard!

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Adrian Dascal - Unsplash 

Bron: AD Wonen

Maxime Meijer
ID: 10412

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven