Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo houd je insecten en andere dieren bij je vuilnis weg

De openbare prullenbakken op straat hoeven in Coronatijd natuurlijk minder geleegd te worden, maar des te meer afval heb je thuis. “Wat in de maag gaat, komt uit bakkies en zakkies en die moet je ergens laten. Zeker bij gezinnen is de prullenbak zo vol.” Maar wat kun je nu het beste doen tegen een overvolle prullenbak, die ongewilde dieren aantrekt? Marja Middeldorp van AD Wonen heeft een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

Efficiënt afval ruimen

“Om te beginnen: er zit altijd veel lucht in vuilniszakken. Stamp ze maar eens aan en je merkt dat het veel efficiënter kan. Je kunt bijvoorbeeld een pak drinken als hij leeg is doorknippen en naast je kraan zetten als een klein emmertje. Als je wat losse spullen hebt van de kaas ofzo dan gooi je dat in zo’n half pak en pas als die vol is gooi je het pak weg. Dat scheelt al een hoop lucht.”

Zo herken én bestrijd je houtwormen en boktorren
Woonkamer

De vuilnisbak

“Nu gaan we naar de vuilnisbak. Die staat meestal op een handige plek in de keuken. Om te beginnen: kies de goede maat. Als de bak te groot is voor je huishouden, verwissel je hem niet vaak genoeg en ruikt het hele huis naar vuilnis. Daar komen vervolgens dieren op af. Mieren komen met hele legers aangerukt. Vroeger legde je een stuiver op het kozijn, daar hielden ze niet van. Werd trouwens nooit een kwartje. Maar goed, je kunt de vuilnisemmer ook af en toe schoonmaken. Dat ding heeft een sopje nodig. Zet hem even onder de douche. Straal water er overheen, allesreiniger erbij en met een afwasborstel schrobben. Zet hem op z’n kop en laat hem uitlekken. Je zult zien: minder last van mieren en vliegen in de keuken.”

Komen er vieze geurtjes uit de prullenbak? Je kunt dit voorkomen! Strooi een beetje kattengrind onderin de vuilniszak. De korrels zijn speciaal ontwikkeld om vieze geuren en vocht te absorberen, dus ook in de vuilnisbak is dit een perfecte oplossing tegen vieze geuren! Wist je trouwens dat kattengrind voor nog veel meer dingen handig is? Je leest het hier!

Vuilniszakken

“Ik heb zelf altijd een vuilniszak met zo’n koord. Als ik hem uit de emmer haal, druk ik eerst alle lucht eruit, dan draai ik de zak in het rond en leg er een knoop in. Heb je nou niet zo’n koord? Probeer het dan niet met een ijzerdraadje dicht de doen maar met ducttape. Die kun je gemakkelijk afscheuren, maar de zak blijft goed dicht zitten. Veel beter dan dat gezeur met ijzertjes en belangrijk om dieren weg te houden, die vaak op de geur van open vuilniszakken afkomen." 

Kwijt?
“Overigens snap ik nooit zo goed als mensen geen nieuwe vuilniszakken kunnen vinden, bewaar ze op een vaste plek, net als de sleutels! Ik leg altijd een rol onderin de prullenbak. Op het moment dat ik een volle weg doe, pak ik meteen een nieuwe. En als ze op zijn weet ik dat ik nieuwe moet halen in de supermarkt.” 

De kliko

“Het beste is als je de vuilniszakken in een kliko of container kunt bewaren. Lukt dat nou niet en komen er meeuwen of ratten op de vuilnis af in je tuin? Gooi er een scheutje ammonia overheen. Ik zal wel weer de hele goegemeente over me heen krijgen vanwege het milieu, maar de dieren blijven weg. Maar het belangrijkste is dat je de zak goed afsluit, dan is die ammonia misschien helemaal niet nodig!”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Paweł Czerwiński - Unsplash

Bron

AD Wonen

Maxime Meijer
ID: 10392

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven