Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo vaak moet je alles in huis dus schoonmaken

Iedereen heeft andere schoonmaakgewoontes. Iedereen heeft dus ook een andere mening over hoe vaak je iets zou moeten schoonmaken. Om toch nog een beetje duidelijkheid te geven leggen huishouddeskundigen Marja Middeldorp en Zamarra Kok van AD Wonen het voor je uit.

Volgens Zamarra Kok hangt het natuurlijk af van je gezinssituatie. Met een groot gezin maak je nou eenmaal vaker schoon. Echte vuistregels zijn er dus niet, maar een indicatie is wel te geven.

Hygiënisch

De belangrijkste klusjes zijn degene die te maken hebben met hygiëne en of je er ziek van kunt worden. “Vaatdoekjes mogen elke dag in de was, maar het oud papier kan wel een paar dagen blijven staan”, aldus Kok. Daarnaast is het voor de voedselveiligheid belangrijk om maandelijks de koelkast schoon te maken, en de wc schoonmaken zou dagelijks moeten.

Het bed verschonen

Volgens Kok zou je altijd als je wakker wordt je bed open moeten gooien zodat het kan luchten. Het verschonen ligt wederom aan de situatie: als je veel zweet moet het vaker. Gemiddeld een keer peer week zou het schoonst zijn. Marja heeft echter nog een goede tip:  “Je kunt na een week het beddengoed afhalen en uitkloppen. Vervolgens draai je het dekbed en hoeslaken om. Ja, op de hoeken van het hoeslaken kun je zien dat hij dan binnenstebuiten zit, maar wat maakt dat nou uit?”

Een schone wasmachine

Veel mensen vergeten hun wasmachine schoon te maken. Toch is het wel belangrijk, want een schone wasmachine levert schone kleding. Zo moet je sowieso regelmatig de filters van de wasmachine en droger reinigen, anders kan het in de fik vliegen.

Marja gebruikt het liefst geen vloeibaar wasmiddel. Het vet wat hierin zit gaat namelijk aan je wasmachine plakken waardoor je vaker moet schoonmaken. Je kunt beter twee derde azijn en een derde waspoeder gebruiken. Dit is beter voor de machine en je wasgoed én het is goedkoper. 

Hoe je je wasmachine schoonmaakt lees je hier

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.  

Julia van Rijn
ID: 9015

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven