Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo houd je je keuken schoon in tijden van corona

Nu veel van ons meer thuiszitten door het coronavirus zijn we ook meer te vinden in de keuken. De een vindt het heerlijk om nu allerlei verschillende gerechten uit de proberen, terwijl de ander gewoon graag wat te snacken pakt. Dit betekent natuurlijk ook dat we meer in de keuken moeten schoonmaken. Op internet zijn er veel dingen te vinden over een 'coronavrije keuken', maar volgens Marja Middeldorp moeten we niet overdrijven. Hoe ben je nu eigenlijk nog veilig, en hoe maak je de keuken schoon? Marja Middeldorp van AD Wonen geeft een aantal tips!

“We hebben regels gekregen waardoor we meer thuis zijn. Thuis hoeven we ons echt niet besmet te gedragen. Als je besmet was, had je dat al lang in de gaten. Als je thuis niet meer veilig bent, waar dan wel?"  

Marja Middeldorp geeft raad: Met deze tips bescherm je jezelf tegen het Coronavirus
Huishouden

Chloor

Vanuit de VS waaien er adviezen over dat je de keuken nu het beste schoon kunt maken met bleekmiddel. Marja Middeldorp heeft hier natuurlijk een sterke mening over. “Ga niet als een gek je keuken schoonmaken met chloor, doe normaal. Hoewel het goed is voor je aanrecht en gootsteen, moet je niet overdrijven. Mocht je toch iets schoonmaken op deze manier, droog het dan goed na.”  

Nu het coronavirus is uitgebroken zijn we allemaal massaal bezig met allerlei trucjes verzinnen om het virus te bestrijden, maar eigenlijk hoef je helemaal niet zo heel erg veel anders te doen dan normaal. Zo lang je alles goed schoonhoudt, ben je al goed bezig.

Handschoenen

Op dit moment is het van belang om handschoenen te dragen. Het liefst van die rubberen schoonmaak handschoenen en geen wegwerphandschoenen, want daar is namelijk volgens NOS een flink tekort aan. Zo lang je geen schoonmaakhandschoenen draagt, moet je de handen direct na het schoonmaken grondig wassen!  

“Bij ieder klusje gebruik ik een oude lap of sokken. De ene kant wordt nat, die gebruik je om schoon te maken. Draai je de sok om, dan kan je het droogmaken. Het handige van deze methode is dat je het lapje of de sok na het poetsen direct weg kunt gooien.”

De vlakke hand

“Om te weten of een oppervlak schoon is kun je er met de vlakke hand overheen glijden. Als het glad is, is het schoon. Voel je weerstand of is het plakkerig? Dan is het simpelweg nog vies.” Je kunt dit het beste doen met de buitenkant van je hand. De binnenkant is vaak nog wat vochtiger en de buitenkant is vrijwel bij iedereen hetzelfde.

Mocht het oppervlak nog niet schoon zijn hoef je het niet weer opnieuw nat te maken. “Gewoon opwrijven doet al heel veel, door te wrijven wordt de lap namelijk warm. Alles wat je glimmend wil krijgen, krijgt hierdoor vanzelf weer een stralende glans.” Je ziet direct resultaat en dat zonder sopje!

Doekjes

Probeer ook niet tussentijdig je handen even schoon te maken aan een schone handdoek. Zo veeg je er namelijk alleen maar viezigheid aan af. “Ik vind dat handdoeken en theedoeken elke dag de was in moeten. Woon je met meer mensen samen? Doe het dan natuurlijk wat vaker, bijvoorbeeld na de lunch en na het avondeten.”

En die vaatdoekjes dan? “Doe me een plezier en gooi die vaatdoekjes naast de kraan weg. Dat is goor, echt waar. corona of niet, je wilt ook geen salmonella of iets dergelijks oplopen hierdoor. Er moeten jaarlijks zo’n 750.000 mensen onnodig naar de eerste hulp omdat ze alles schoonmaken met zo’n lap. Dus ook niet je snijplank schoonmaken met je oude vertrouwde vaatdoekje. Doe dit met een citroentje en wat zout, en spoel het daarna af." 

Weerstand

Volgens Marja moeten we allemaal wel opgewassen zijn tegen het coronavirus. “We moeten weerstand opbouwen. Laat alles in elk geval goed doorbakken, ga geen rood vlees eten en zorg dat je goed kauwt, dit zorgt voor speeksel, wat weer goed is voor de spijsvertering. Ook houdt speeksel gaatjes in je tanden en kiezen tegen.” 

Probeer ook niet al te vaak je eten opnieuw op te warmen. “Zorg dat je gepaste porties maakt, mocht je hiervan nog iets over hebben, laat het dan afkoelen. Dan kun je het bewaren in de vriezer. Maar niet te veel! Twee of drie porties en dan weer iets anders. Probeer de maaltijden goed te verdelen. Zo eet je toch afwisselend gezond en ook veilig, want in de vriezer kan al helemaal niets komen.” 

Wat ook een goede tip is van Marja: houd je eigen mok bij en was deze ook zelf af. “Drink uit je eigen mok en pak voor iedereen verschillende kleuren. Jij bent geel, de ander is blauw. Iedereen heeft wel mokken die allemaal verschillend zijn.” Snel een slokje water aan de kraan, met je mond bij de kraan kun je ook maar beter even laten volgens Marja. “Zorg goed voor jezelf, dit hoort er ook bij.”

Reëel

Toch moeten we proberen reëel te blijven. “Ga gewoon naar de wc, was je handen de aanbevolen twintig seconden, ook als je even buiten bent geweest. Volgens Marja moeten we de maatregelen zeker niet aan onze laars lappen, 'maar humor overleeft vele virussen'. Over een paar weken komen we naar buiten met verschrompelde handjes en witte koppies door tekort aan vitamine D”, grapt Marja. “Zonder energie en kilo’s aan spieren afgevallen. En wij ons maar afvragen waar de aliens blijven.”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Cottonbro - Pexels

Bron

AD Wonen

Maxime Meijer
ID: 10326

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven