Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo houd je je ribfluwelen meubels mooi

Dat fluwelen meubels weer helemaal terug zijn, dat heb je vast al gemerkt. Maar ook ribfluweel heeft een comeback gemaakt. Je houdt er van of niet, maar één ding is zeker: je wil je stoel of bank natuurlijk wel zo lang mogelijk mooi houden. Hoe je dat doet? Daar heeft Marja Middeldorp van AD Wonen handige tips voor.

Ribfluweel, ook wel ribcoard of corduroy genoemd, is weer hot. En het fijne is, het is volgens schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp vrij makkelijk schoon te houden. Makkelijker dan linnen of katoen in ieder geval! “Linnen of katoen is niet eenvoudig. Als je het schoonmaakt krijg je vaak kringen of watervlekken. Je zou bijna een plastic zak over je stoelen en banken heen doen.”

En dat is dan ook precies wat ze bij Marja’s familie vroeger deden in huis. “Doordeweeks zaten ze in de keuken te drinken en sigaren te roken. Maar op zondag verdween de hele familie naar de voorkamer. Ook wel de ‘nette’ kamer. Dan verwijderden we al het plastic van het meubilair en daar zaten ze dan, keurig aan de thee. Meestal trokken ze ook het gehaakte gordijntje zo ver mogelijk naar boven, zodat buitenstaanders goed naar binnen konden kijken.

Ribfluweel

“Zelf heb ik een prachtige leren bank met ribfluwelen kussens. Het voordeel van die stof is dat het materiaal anders is geweven. De fijne, opstaande haartjes hebben een gladde structuur en nemen minder snel vocht en vuiligheid op vergeleken met bijvoorbeeld wol. Wol ‘slurpt’ de viezigheid meteen op.”

ribfluweel loods 5

Vlekken verwijderen van ribfluweel

Stel je morst iets op je ribfluwelen stoel, bank of kussen, raak dan vooral niet in paniek. “Pak een doek die het vocht opneemt. Dus niet een theedoek, maar gewoon een handdoek. En dep dan even. Zorg dat je ook een föhn bij de hand hebt, zodat je de vlek daarna droog kunt blazen. Dan komen de haartjes weer omhoog. Natte, geplette haartjes kunnen de illusie wekken dat er een vlek is, terwijl die er soms niet is. Mocht er nou nog wel een vlek zijn, dan reinig ik die het liefst met een mager sopje van Biotex Groen. En let er op: dat moet mager zijn.” Volgens Marja willen we normaal gesproken altijd alles mager, behalve met een sopje. Die maken de meeste mensen altijd extra soppig en vet. “Maar net als met je eigen lijf is dat extra scheutje niet nodig. Hoe meer sop je gebruikt, hoe meer het blijft plakken en hoe viezer het wordt.” Waarom? Omdat in zeep heel veel vet zit. Eén á twee druppeltjes is al voldoende. “Echt: ‘less is more!’”

Rode wijnvlekken

Heb je rode wijn op je ribfluwelen meubel of kussen gemorst? Ook dan is er geen reden tot paniek volgens Marja. “Begin weer met je handdoek te deppen. Desnoods gebruik je keuken- of wc-papier. Dat zuigt ook prima het vocht op. Belangrijk is dat je niet als een dwaas over die vlek gaat wrijven. Soms is een vlek maar tien bij tien en binnen en binnen een paar tellen is die dertig bij dertig geworden. Gewoon rustig deppen, van buiten naar binnen.”

Vervolgens ga je ‘als een dokter naar de wond’ kijken. “Als er toch nog iets te zien is kun je volle melk pakken. Dan gaan we met een watje en een beetje melk deppen, zonder de vlek te spreiden. Melk breekt rode wijn af, waardoor de rode kleur verdwijnt. En er zit een beetje vet in de melk, wat ook helpt voor het verwijderen van alle soort vlekken. Maar, wederom: gebruik nooit te veel. Te veel vet heeft het het tegenovergestelde effect.”

Voor het frisse kun je daarna nog een mager sopje maken met één á twee druppeltjes afwasmiddel. En weer even föhnen daarna. “Dan ziet je bank of stoel er weer als nieuw uit. Geloof mij maar.”

Zitvlekken

Wat Marja nog als tip wil meegeven is om bij de aankoop van ribfluwelen kussens te kijken of de onderkant ook bekleed is. “Dan kun je ze regelmatig keren en daardoor blijft de bank mooier. Mijn kussens gaan zelfs iedere avond rechtop om te luchten en tegen de zitplekken.” Onder het ribcoard zit een soort schuim (het kussen) en je wilt niet dat dat gaat lubberen, maar dat het de volgende dag in ‘topvorm’ is. “Mensen zeggen altijd tegen mij: ‘goh, je hebt je bankstel al zo lang, maar het ziet er nog uit als nieuw. Dat klopt.”

Ribfluweel mag je ook op z’n tijd onderhouden met een beetje lauw water en een lepeltje wasverzachter. “Die wasverzachter strijk ik niet tegen de haartjes of stof in, maar met de haartjes mee. Het zorgt voor een soort beschermlaagje. Soms doe ik dat bij mijn fluwelen vloer. Je moet toch eens zien wat voor een vuil daarvan af komt. Daarna glanst het als nooit tevoren.”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Marjolein Sintenie
ID: 10190

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven