Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je je terras schoon zonder dat het een modderpoel wordt

De lente is nu écht aangebroken, dus dan willen we volop genieten van het terras of balkon. Maar eerst moet er misschien flink schoongemaakt worden. Marja Middeldorp geeft tips om te voorkomen dat het niet één grote modderpoel wordt.

Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp gaat aan de slag met haar terras, zodat die helemaal klaar is voor de heerlijke lente die eindelijk is begonnen. “We zijn een hele periode binnen geweest, dus het balkon of de tuin ziet er verdord uit. Voordat we gezellig gaan zitten: eerst schoonmaken!” 

Marja Middeldorp geeft raad: zo houd je je keuken schoon in tijden van corona
Huishouden

Voegen schoonmaken

Begin niet zomaar ergens met schrobben, want de volgorde van je schoonmaakplan is erg belangrijk. Zo begint Marja eerst met de voegen. “Altijd eerst het stof weghalen voordat je begint met schoonmaken. Met een bezem of stoffer even goed door de voegen van de tegels heen gaan is belangrijk. Ook als je een hogedrukspuit hebt, moet je eerst stoffen. Anders zitten je ramen en deuren helemaal onder. Voorkom een modderpoel. Het liefste ook gewoon een beetje afspoelen. Zijn de tegeltjes weer lekker schoon!”

Waslijn wassen

Nu de lente is begonnen kun je ook weer lekker de was buiten laten drogen, zodat het weer heerlijk gaat ruiken. Maar neem het droogrek of de waslijn die je hiervoor gebruikt wel eerst even af. “Aan het begin van het seizoen zal je verbaasd zijn over hoeveel zwart eraf komt. Pak een schoonmaakdoekje of een oud washandje en maak het snoer goed schoon, want anders is je was direct weer vies.” 

Insectengordijn of hor

Met mooi weer loop je waarschijnlijk vaak heen en weer van binnen naar buiten en weer terug. Dan wil je natuurlijk niet dat de insecten achter je aan naar binnen komen. Daarom hebben veel mensen zo’n antivlieggordijn of hor. Deze ga je ongetwijfeld weer plaatsen nu de deur weer veel open zal staan. “Ik mag hopen dat je de hor hebt schoongemaakt voordat hij is opgeborgen. Zo niet: eerst even stofzuigen, liefst met zo’n rond borsteltje als kop. Niet met water, dat is niet nodig.”

Stoelen en tafels

“Uiteraard willen we lekker in het zonnetje zitten. Dus de tuinstoeltjes kunnen naar buiten. Even afnemen met een doekje. En dan heel belangrijk: behandel plastic en hout met onderhoudsspul. Voor plastic heb je daar speciale producten voor en hout moet worden geolied. Het kan anders uitdrogen en dat is slecht voor het materiaal. Anders gaat Tante Sien straks zitten als de familie weer bij elkaar mag kopen en zakt ze zo door de stoel heen. De kussens moet je even uitkloppen met een mattenklopper.”

Aankleden

Niet alleen hygiëne is belangrijk, ook sfeer is van belang, vindt ook Marja. “Dan gaan we eens kijken: wat willen we allemaal op het terras hebben staan? Tafeltje, paar stoeltjes. Zorg dat je de ruimte hebt en alles lekker uit elkaar kunt zetten. Pak vervolgens een leuke plant die het terras of het balkon lekker opfleurt. We kunnen niet echt Pasen vieren, maar ga toch maar op zoek naar een paastak, mooi versieren… het moet ook gezellig zijn.”

Genieten!

Tot slot het leukste gedeelte: genieten! “Je kunt nu heerlijk op het terras zitten met een kopje koffie en thee. En neem ook maar een paaseitje, dat heb je wel verdiend!”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Marjolein Sintenie
ID: 10353

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven