Huis
Tuin
Video

Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het afval scheiden

We zijn meer en meer bezig met het juist scheiden van afval, en dat is goed! Maar… er blijken nog een hoop dingen mis te gaan, omdat een groot deel van onze bevolking eigenlijk geen idee heeft wat in welke bak moet.

Uit een nieuw rapport van Ipsos blijkt dat we af en toe echt geen idee hebben wat in welke bak moet en dat het hierdoor heel vaak mis gaat tijdens het afval scheiden.

Theezakjes en koffiecups

Zo blijkt bijvoorbeeld dat 40 procent van de ondervraagden denkt dat een plastic theezakje bij het restafval moet, terwijl het in werkelijkheid in de plasticcontainer hoort. Ook denkt 34 procent van de ondervraagden dat een koffiecupje bij het plastic hoort, terwijl dat dan weer bij het restafval thuishoort.

Bij twijfel... kiezen we voor restafval

Tijdens het onderzoek -dat in opdracht van Vereniging Afvalbedrijven werd gehouden- werden 506 mensen ondervraagd. Hieruit bleek ook dat als mensen twijfelen over waar ze het stuk afval moeten deponeren, 60% kiest voor restafval. Maar.. dit is natuurlijk niet de juiste instelling. Als je twijfelt, kun je het maar beter even opzoeken, bijvoorbeeld met de handige afvalscheidingswijzer.

Nog meer twijfelgevallen

Eerder schreven we hier al dat er vaak over het melkpak wordt getwijfeld. Maar uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat er nog veel meer twijfelgevallen zijn. Daarom zetten we het nog één keer op een rijtje:

  • Chipszakken en koffiepakken (met zilververpakking dus): restafval
  • Vleesschaaltjes van zacht schuim: restafval
  • Bioplastic: restafval
  • Plastic fles van klein chemisch afval: gewone vuilnisbak
  • Deodorant- en haarlak spuitbussen: restafval

En waar moet je nou eigenlijk heen met je overgebleven verf?
We leggen je het hier uit!

Fotocredits
Headerfoto: Jilbert Ebrahimi - Unsplash

Bron: RTL Nieuws

Marjolein Sintenie
ID: 7953

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven