Huis
Tuin
Video

5 van de meestgemaakte fouten tijdens het schoonmaken

Schoonmaken is voor de meeste mensen onder ons een routineklusje. Dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse poetsbeurten komen keer op keer weer voorbij. Echt moeilijk kan het niet zijn, toch? Maar wist je dat er nog wel eens fouten worden gemaakt?

Grote kans dat je de volgende 5 dingen ook wel eens doet tijdens het schoonmaken. Toch kun je dit maar beter niet doen: 

1. Bleek gebruiken om roest te verwijderen

Bleek is een wondermiddel op het gebied van schoonmaken, maar gebruik het vooral niet om roestvlekken mee weg te poetsen. Bleek trekt namelijk juist ín het roest, waardoor het nog moeilijker wordt om het weg te krijgen.

2. Met een droge doek schoonmaken

Je leest wel eens dat je bepaalde meubels of apparaten het beste met een droge doek kunt schoonmaken. Toch is dit niet helemaal logisch. Want wanneer je met een droge doek afneemt dan verplaats je het stof alleen maar, en vang je het dus niet op.

Daarom kun je het doekje beter met een plantenspuit een klein beetje vochtig maken en het daarmee af te nemen. Daarna kun je er natuurlijk wel met een droge theedoek overheen gaan zodat je meubel meteen weer droog is.

3. Schoonmaakmiddelen mengen

Werkt het ene middeltje niet goed genoeg? Dan gebruik je gewoon een ander. Maar ga er nooit van uit dat het het beste werkt als je de middeltjes met elkaar mengt. Sterker nog, dit mag je NOOIT doen!

In de schoonmaakmiddelen zitten allerlei verschillende stoffen die heftig op elkaar kunnen reageren. Zo kan het flink fout uitpakken als je aan de gang gaat met bleek, ammoniak en azijn. Meng je deze middelen met elkaar dan kunnen er giftige gassen ontstaan die ontzettend slecht zijn voor je gezondheid.

Twijfel dus vooral niet, maar meng gewoon nooit schoonmaakmiddelen met elkaar. We vertellen je hier welke reactie ontstaat bij verschillende combinaties van schoonmaakmiddelen.

4. Vlekken verwijderen met (af)wasmiddel

Vlekken op je stoffen meubels, tapijt, vloerkleed of op je kleding zijn er vaak vrij makkelijk uit te krijgen met afwasmiddel of waspoeder. Toch wordt dit wel afgearden. Waarom? Simpel: deze middelen laten een vettig laagje achter wat in het vervolg juist stof aantrekt en waar vuil dus aan blijft kleven. Op korte termijn werkt het dus prima, maar op lange termijn zal de vlek alleen maar erger worden en meer opvallen!

In plaats daarvan kun je beter een schoonmaakmiddel gebruiken dat speciaal bedoeld is voor tapijt. Zitten er olie- of vetvlekken in je meubel of tapijt? Dan kun je die het beste verwijderen met baking soda!

5. Meteen afnemen na het sprayen

Maak jij altijd schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel in een sprayflacon? Ideaal! Toch maken veel mensen de fout dat ze het oppervlak meteen afnemen na het sprayen. Je kunt het schoonmaakmiddel beter even in laten werken. Pas na 30 seconden is het schoonmaakmiddel voldoende ingewerkt om het oppervlak ook daadwerkelijk de desinfecteren. Zo maken bacteriën dus ook minder kans!

Marjolein Sintenie
ID: 10020

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven