Huis
Tuin
Video

Dit is de meest vieze plek in je badkamer

Heb je enig idee wat de vieste plek in de badkamer is? Je zal misschien meteen denken aan het toilet of de douche. Maar… er is dus een plek die nog viezer is.

Geloof het of niet, maar als het gaat om ziektekiemen is het de tandenborstelhouder die het wint van de douche en zelfs van het toilet. Dit blijkt uit onderzoek van NSF International, een wereldwijde organisatie voor volksgezondheid en veiligheid. Voor hun onderzoek hebben ze allerlei oppervlakken in huis getest op bacteriën, gisten en schimmels.

Viezer dan een toiletbril

Het verschil tussen een tandenborstelhouder en een toiletbril is ook niet bepaald klein te noemen. Ter vergelijking: op 64% van de tandenborstelhouders werden er schimmels en gisten terug gevonden, in tegenstelling tot de toiletbrillen waarbij op ‘slechts’ 27% van de onderzochte wc-brillen schimmels en gisten werden gevonden. Hoe dat komt? “Je tandenborstelhouder heeft alles waar bacteriën van houden”, legt Lisa Yakas, microbiologe bij NSF International, uit. “Het is er donker, vochtig, en hij wordt meestal niet zo vaak schoongemaakt als dat zou moeten.”

Op de tweede plaats staat overigens de kraan, want ook daar troffen de onderzoekers veel schimmels en gisten aan.

Geen zorgen

Moeten we ons nu zorgen gaan maken en meteen met chloor in de aanslag gaan? Nee hoor. “Veel mensen maken zich onterecht zorgen over de virussen en bacteriën in hun badkamer”, aldus Amesh Adalja, arts voor infectieziekten. De meeste bacteriën zijn namelijk onschadelijk en verschillen amper van de andere bacteriën in huis.” Fiew! Gelukkig maar… En toch gaan we vanaf nu net even wat vaker onze tandenborstelhouder controleren…

Marjolein Sintenie
ID: 8374

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven