Huis
Tuin
Video

5 tips om minder plastic gebruiken in huis

Hoewel iedereen nu vaak een eigen boodschappentas meeneemt en probeert om de plastic flesjes te vervangen door het gebruik van eigen waterflessen, gebruiken we in het dagelijks leven onbewust toch nog best veel plastic. Benieuwd hoe je dit kunt minderen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Groente en fruit

Wil je wat groente en fruit meenemen vanuit de supermarkt? Dan is het vaak bijna vanzelfsprekend om alles in plastic zakjes te verpakken, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Veel supermarkten hebben op groente- en fruitafdelingen nu ook kunststof zakjes liggen die je kunt kopen voor een paar cent. Het kan misschien de eerste keer gek aanvoelen om je eigen zakjes mee te nemen voor groente en fruit maar je neemt ook je eigen boodschappentas mee, dus zo raar is het nog niet!

2. Plastic servies

Geef jij een barbecue of ga je lekker picknicken in het park? Het is natuurlijk makkelijk om plastic borden en bestek mee te nemen zodat je minimale afwas hebt naderhand. Dit is ook echt enorm slecht voor het milieu en wat is nu de moeite om wat bestek af te wassen? Ook kun je kiezen voor bordjes van karton of bamboe. Meer alternatieven? Wij hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet!

3. Boterhamzakjes

Boterhamzakjes zijn in vele gevallen overbodig. Wil je iets bewaren of meenemen? Dan kun je dat het beste doen in opbergbakjes en broodtrommels. Dit scheelt namelijk al enorm veel plastic! 

4. Eenmalig gebruik

Probeer plastic dat eenmalig gebruikt wordt zo veel mogelijk te vermijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes. Er zijn hier namelijk zat alternatieven op! Bijvoorbeeld rietjes van bamboe en siliconen wattenstaafjes die je kunt afwassen en hergebruiken. Alle kleine beetjes helpen en als we allemaal iets meer op ons plastic gebruik letten maken we de wereld steeds een stukje beter! 

5. Keukenhulpmiddelen

In de keuken zijn er ook een aantal dingen die makkelijk voor een duurzamer alternatief kunnen worden vervangen. Vervang je plastic afwasborstel bijvoorbeeld voor een houten variant met een vervangbare kop. En wist je dat er theezakjes zijn die plastic in je thee lekken? Dit is slecht voor je gezondheid maar het zakje is ook weer extra afval. Het beste kun je kiezen voor een thee-ei met losse thee erin. Dit is overigens vaak ook veel lekkerder!

Er zijn natuurlijk nog talloze dingen op te noemen, maar door nog iets bewuster te worden van het gebruik van plastic zorgen we met ze alle voor een beter milieu!

Fotocredits:

Headerfoto: Ishan - Unsplash

Foto 1: Cottonbro - Pexels

Foto 2: Polina Tankilevitch - Pexels

Maxime Meijer
ID: 10397

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven