Huis
Tuin
Video

Deze dingen mag je juist NIET schoonmaken met baking soda

Baking soda gebruiken we allang niet meer alleen voor het bakken. Je kunt het namelijk ook ontzettend goed gebruiken als schoonmaakmiddel. Pas wel op, want er zijn een paar items die je juist NIET mag schoonmaken met baking soda.

Baking soda is zuiveringszout wat in eerste instantie alleen gebruikt werd tijdens het bakken. Dit middeltje zorgt namelijk voor het rijzen van het deeg of beslag. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt tijdens het schoonmaken. Baking soda is namelijk een uitstekend schuurmiddel en als je het mengt met wat azijn, krijg je in een handomdraai je oven weer schoon. Ook helpt dit goedje nare geurtjes te voorkomen, wat hartstikke handig is als je huisdieren hebt.  

Toch moet je er wel mee oppassen, want die schurende werking kan ook voor krassen zorgen. Deze dingen kun je daarom beter niet schoonmaken met het zuiveringszout:

Aluminium potten en pannen

Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.

Marmeren werkblad

Met baking soda kun je je hele marmeren werkblad kapotmaken. Marmer kun je namelijk uitbijten met dit middel. Hou baking soda daarom uit de buurt van marmer. Probeer het werkblad daarom gewoon met een zachte, lichte zeep en wat water schoon te krijgen.

Goud gekleurde items

Heeft je servies een mooi gouden randje en wil je die ook graag behouden? Dan kun je de kopjes en schoteltjes beter niet met baking soda schoonmaken. Het goud kan hierdoor aangetast worden of zelfs gaan schilferen of verkleuren.

Zilver bestek

Zilverwerk kan na een tijdje een aanslag krijgen, maar ga dan niet met baking soda aan de slag. De glanslaag kan hierdoor worden aangetast. Dit geldt al helemaal voor antiek zilver. Ook parels of edelstenen kun je maar beter naar een specialist brengen om het schoon te maken, voordat je zelf iets verkeerd doet.  

Als je je zilver toch graag zelf schoon wilt maken, kun je het beste dit middeltje gebruiken. In een paar seconden glimmen alle messen, vorken en lepels weer.

Waar je het wel voor kunt gebruiken?
Om deze dingen schoon te maken! 

Fotocredits 
Headerfoto: Evitaochel - Pixabay

Tekst
Demi Schoenmakers  

Bron: TipHero

ID: 4168

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven