Huis
Tuin
Video

Waarom je nieuwe kleding áltijd meteen moet wassen

Leg jij jouw nieuwe jurkje of broek altijd direct in je kast of kun je niet wachten en trek je het de volgende ochtend al aan? Niet meer doen! Nieuwe kleding moet je namelijk meteen wassen.

Eerste stop: wasmachine

We snappen dat je niet kunt wachten om je allernieuwste aanwinst aan te trekken en te showen aan je collega's. Tóch kun je beter je nieuwe kledingstuk eerst even in de wasmachine gooien.

Niet zo fris

Eén van de belangrijkste redenen om kleding altijd te wassen voordat je het draagt, is vanwege hygiëne. Je weet namelijk niet wie jouw jurkje allemaal gedragen heeft. Vooral als items in de uitverkoop zijn, kunnen heel wat handen en ja, ook oksels langs jouw kledingstuk gaan. Bovendien: niet iedereen gaat even fris de paskamer in. Je moet er toch niet aan denken dat jouw T-shirt ruikt naar het zweet van een ander? 

Chemische stoffen

Nu is een zweetlucht van een ander al niet zo prettig, maar volgens het Franse agentschap, dat onderzoek deed naar nieuwe kleding, is er nóg een reden om alles direct in de wasmachine te gooien. Door te wassen verminder je de blootstelling aan chemicaliën zoals nonylfenol: een stof die voorkomt in verf en schoonmaakmiddelen, maar ook vrijkomt bij de productie van textiel. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat er nog talloze andere chemische stoffen op de nieuwe kledingstukken werd ontdekt. Sommige daarvan kunnen mogelijk giftig zijn. Het gaat onder meer om benzidine, chroom 6 en nikkel, allemaal kankerverwekkende stoffen. 

Maar, no worries. Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, benadrukt dat je je geen zorgen hoeft te maken. "Een enkele wasbeurt volstaat, het gaat om kleine sporen. Voor de meeste mensen is er bovendien geen probleem, maar de huid kan zeer gevoelig zijn."

 

Fotocredits
Headerfoto: Junko Nakase - Unsplash

Tekst
Lotte Wullems

Bron: De Standaard

ID: 4091

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven