Huis
Tuin
Video

Nooit meer duur (af)wasmiddel kopen dankzij deze handige plant

Het enige wat je nodig hebt is water uit de kraan en deze handige plant. Maak er een mix van en je hoeft nooit meer dure producten te kopen om je kleding of vaat schoon te maken. In India gebruikten ze deze methode al eeuwenlang.

Wasnoot vs klimop

In India gebruikt men een wasnoot. Zij gebruiken de schillen van de noten van de zeepnotenboom al eeuwenlang bij het doen van de was. In Nederland hebben we deze boom niet, maar we hebben wel de klimop.

Saponinen

De overeenkomst van deze planten is dat ze saponinen bevatten. Deze stof heb je nodig om zeep mee te maken. Je vindt dit ook in zeepkruid, koekoeksbloem en de paardenkastanje.

Recept voor een afwasmiddel

Je kunt van de bladeren van de klimop een prima afwasmiddel maken. De saponinen in de bladeren zorgen er namelijk voor dat je afwas wordt ontvet. Doe ongeveer 50 gram van de verse bladeren van de klimop (Hedera Helix) in een blender met 1 liter water. Mix dit mengsel in de blender en breng het vervolgens aan de kook in een pannetje. Laat het twee minuten doorkoken. Giet het mengsel vervolgens door een theedoek heen in een fles. Zo wordt het mengsel goed gezeefd. Ga je vervolgens de afwas doen? Je afwasmiddel wordt pas echt goed als je ongeveer 900ml van het klimop mengsel samenvoegt met 100ml citrusazijn. Zo heb je ook nog een fris geurtje in je schone afwas.

Recept voor een wasmiddel

Gebruik voor dit wasmiddel recept niet de jonge, lichtgroene bladeren, maar juist de donkergroene, rijpe bladeren van de klimop. Neem een handvol bladeren en snipper ze in kleine stukjes. Stop dit vervolgens in een sok en wassen maar. Op deze manier is je was zó schoon. Verwacht geen lavendelgeur van je was, want deze plant ruikt toch echt anders.

Fotocredits
Headerfoto: Rawpixels - Unsplash
Foto 1: Manja Benic - Unsplash

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3444

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven