Huis
Tuin
Video

Dit gebeurt er met je lichaam als je je vaste kopje koffie in de ochtend overslaat

Een kopje koffie in de ochtend is voor veel mensen het favoriete moment van de dag. Ze zouden zonder dat bakkie zelfs niet wakker kunnen worden. Koffie kan daarom erg verslavend zijn. Als je je ochtendkoffie overslaat, ervaar je wellicht bijwerkingen waar je flink last van kunt hebben.

De cafeïne in koffie heeft een stimulerende werking. Het veroorzaakt een snellere hartslag en ademhaling, en zorgt voor een hogere bloeddruk. Als je veel koffie drinkt, kun je hier gewend aan raken en zal de cafeïne op den duur weinig tot geen effect meer hebben. Hierdoor kun je ontwenningsverschijnselen ervaren, wat voor verschillende klachten kan zorgen.

Klachten

Als je je ochtendkoffie overslaat, kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn. Dit komt doordat je hersenen even geen cafeïne binnenkrijgen en niet de effecten hiervan ervaren. Hierdoor krijg je last van ontwenningsverschijnselen, waaronder hoofdpijn. Ook kun je last krijgen van prikkelbaarheid, concentratieproblemen en natuurlijk vermoeidheid.

Verslaving?

Er wordt gezegd dat wanneer je veel koffie drinkt, je de cafeïne niet meer voelt. De koffie zorgt er dan alleen voor dat je geen ontwenningsverschijnselen voelt. Koffiedrinkers zijn dus ook niet alerter dan niet-drinkers na hun bakje koffie. Alleen als ze het niet drinken, hebben ze hier last van.

koffie

Gezond

Het lijkt nu wel alsof koffie alleen maar slecht voor je is, maar het tegendeel is waar. Koffie staat in de schijf van vijf en bevat een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het, mits gedronken zonder suiker, maar weinig calorieën. En als je gematigd koffie drinkt en er geen tolerantie voor opbouwt, geeft het je gewoon een oppepper.

Iets anders drinken in de ochtend?

Met dit drankje kun je je ochtend het beste beginnen.

Fotocredits
Headerfoto: Pexels - Pixabay
Foto 1: Nathan Dumlao - Unsplash

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Esquire en Optimale gezondheid

ID: 4286

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven