Huis
Tuin
Video

Onderzoek wijst uit dat katten meer van hun baasjes houden dan we denken

Er is vaak discussie over: honden laten hun baasjes maar al te duidelijk zien dat ze gek op ze zijn, maar katten...? Die kunnen je keihard negeren en zien je vooral als hun dienaren. Of toch niet? Onderzoek wijst uit dat je kat wel degelijk van je houdt!

Experiment

Uit onderzoek van de Oregon State University blijkt dat katten hun baasjes veel belangrijker vinden dan we vaak denken. Sterker nog, ze zien hun baasjes vaak als hun ouders. 

De Oregon State University deed een experiment met 70 kittens. Ze werden allemaal in een ruimte geplaatst met hun baasjes en werden daarna twee minuten alleen gelaten. Op het moment waarop de kittens hun baasjes weer terugzagen, werd elke kat heel goed bestudeerd welke reactie ze gaven.  

Het resultaat

En wat kwam eruit? Toen de baasjes even wegwaren, waren 60% van de katten veel meer gestrest en voelden ze zich absoluut niet op hun gemak. Op het moment dat hun baasje weer terugkwam, werden ze direct enthousiast en zag je dus ook hoe de katten gehecht zijn aan hun verzorgers. Helaas had dertig procent van de kittens niet dit gedrag en waren zij net zo gestrest dan wanneer hun baasjes erbij waren. Twee jaar later is hetzelfde onderzoek nog een keer gedaan met volwassen katten en kwam hetzelfde resultaat eruit. 

Het is nu niet zo dat de ene reactie op de baasjes beter is dan de ander. Eigenlijk lijken katten best wel op honden en zelfs op het gedrag van baby's. De onderzoekers hebben namelijk hetzelfde onderzoek met honden en ook met baby's naast elkaar gelegd en deze vertonen exact hetzelfde gedrag. Onderschat je kat dus niet en geef hem vooral heel veel liefde terug!

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - Shegüy

Bron

Margriet

Alieke van Rijn
ID: 9265

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven