Huis
Tuin
Video

Zo maak je alle verschillende soorten pannen schoon

Gaat het geregeld mis tijdens het koken, waarna je eten is aangebrand en je pan is aangekoekt? De pan lijkt misschien niet meer te redden, maar tóch zijn er wel trucjes waarmee je je pan weer schoon krijgt.

Verschillende pannen hebben een verschillende manier van schoonmaken nodig. Daarom hebben wij zo goed als alle soorten pannen en de beste schoonmaakmethoden hiervoor op een rijtje gezet.

Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan is ideaal voor bepaalde gerechten, maar er ligt wel altijd roest op de loer. Je denkt dat je pan hierdoor verpest is, maar het is makkelijk te herstellen. Een beetje roest kun je wegkrijgen met een stukje staalwol. Is het erger? Dan kun je hem laten zandstralen bij een professional.

Een emaille pan

Een emaille pan is aan de prijzige kant, dus het zou zonde zijn om deze weg te gooien. Is hij echt vies en aangekoekt? Zet hem dan op het vuur met wat water en laat dit zachtjes koken. Voeg vervolgens een eetlepel baking soda toe en laat even staan. Vervolgens zal de viezigheid heel makkelijk met een doekje te verwijderen zijn.

Roestvrijstalen pan

Ook roestvrijstalen pannen koeken regelmatig aan. Om dit op te lossen kook je eerst wat water in de pan. Leeg de pan vervolgens en bedek de bodem met wat baking soda. Even wachten en je kunt de baking soda met de viezigheid zo wegvegen.

Koperen pan

Koper is erg mooi, maar heeft veel onderhoud nodig. Is je koper aangetast? Gebruik dan een citroen en wat zout om het weer te laten glimmen. Snijd een citroen doormidden en doe wat zout op het vruchtvlees. Schrob hiermee over het koper tot het weer mooi glimt.

De bakplaat

Veel bakplaten zijn helemaal aangekoekt en bruin. Met een schuursponsje krijg je de viezigheid er niet meer af. Daarom kun je hem beter schoonmaken met waterstofperoxide en baking soda. Doe deze twee ingrediënten op de bakplaat en laat even weken. Vervolgens kun je hem met een doekje weer helemaal glimmend krijgen. 

Anti-aanbakpan

Soms heb je dat er aan een anti-aanbakpan toch nog veel blijft plakken. Wat nu? Gebruik simpelweg wat afwasmiddel en een zachte spons (geen schuurspons!) om hem schoon te krijgt. Om in het vervolg te voorkomen dat je eten blijft plakken, kun je er voor het koken wat zout op strooien.

Een slowcooker

Als je wat lekkers hebt bereid in een slowcooker kan het zijn dat er bijvoorbeeld plakkerige saus in achterblijft die je niet wegkrijgt. Dit is heel makkelijk weg te krijgen door je pan te vullen met water en wat lepels baking soda. Zet hem dan een uurtje aan en de viezigheid zal helemaal losweken.

Julia van Rijn
ID: 9078

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven