Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: 4 perfecte klusjes voor de najaarsschoonmaak

Iedereen heeft het altijd over de voorjaarsschoonmaak, maar volgens Marja Middeldorp van AD wonen is de schoonmaak in het najaar veel belangrijker. Daarom geeft ze ons een paar ideeën voor klusjes die tijdens deze schoonmaak kunt doen.

1. Maak je deuren schoon

In de zomer leef je veel buiten en daardoor worden de deuren in huis vaak gebruikt. Helemaal met barbecueën worden ze vaak aangeraakt met vette vingers en daarom zijn je deuren dan ook zeker aan een schoonmaakbeurt toe! Marja geeft als tip om het gezellig samen te doen. “Spreek met elkaar af om samen aan de slag te gaan. Al is het maar een uurtje. Maak een sopje en tijdens het kletsen, doet de één een handvat en de ander een deur”.

Vul de emmer niet helemaal tot de bovenkant, maar tot de helft. Dan zie je sneller of je met vuil water werkt en het is ook nog makkelijker om te dragen. Qua schoonmaakmiddel kan je denken aan allesreiniger of afwasmiddel. “Ik doe er zelf altijd een ui bij in. Die hak ik in vieren. Een uit ontvet heel goed, zonder te beschadigen”, vertelt Marja. 

Daarna kun je de deuren weer makkelijk droogmaken met een paar oude sokken. Als je de deuren laat opdrogen, krijg je strepen en dat wil je natuurlijk niet! Heb je posters op de deur geplakt? Die plakresten zijn lastig weg te halen, maar het gaat geweldig met een beetje lampenolie. Doe het op een watje, dep ermee op de deur en de plak zal direct verdwijnen. En het is ook nog een heel goedkoop!

2. Vieze geurtjes neutraliseren met azijn

Nu het weer meer gaat regenen en het kouder wordt, gaan we ook last krijgen van vieze geurtjes in huis. Denk bijvoorbeeld aan bezwete sokken, natte schoenen en wat dacht je van een natte hond? Dit kan allemaal best muf ruiken. Voor deze geuren is azijn de perfecte oplossing. Marja’s tip: “Zet een schaaltje van je goedkoopste natuurazijn bovenop een kast. Azijn heeft als eigenschap dat het vieze geurtjes neutraliseert. En dat zonder al die dure luchtjes, die ook niet eens goed zijn voor het milieu."

3. Kunstbloemen vervangen voor najaarstakken

Nepbloemen in huis kunnen heel zomers staan, maar dat is het natuurlijk niet meer. Hoe leuk is het om dan nu de herfst naar binnen te halen? Pluk wat herfstbladeren of takken en steek ze tussen je boeket. Hier lees je nog meer over hoe je herfstbladeren verwerkt in je interieur.

4. Druipende kaarsen voorkomen

De laatste tip is vooral handig als je graag kaarsjes aandoet in de wintermaanden. Niets is vervelender dan kaarsvet wat lekt en daardoor voor vlekken zorgt. Volgens Marja kan je dit voorkomen door je kaars in een plastic fles met water en zout te hangen. Laat dit een half uurtje staan, zonder dat het lontje onder water staat. Als je de kaars daarna laat drogen, trekt het zout zich vast aan de was en dat zorgt ervoor dat het kaarsvet niet naar beneden zakt als het gaat druipen. Een superhandige tip dus! 

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - Heather Ford

Bron

AD Wonen

Alieke van Rijn
ID: 9445

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven