Huis
Tuin
Video

Dit is dus de reden waarom een stofdoek altijd geel is

Vaatdoekjes bestaan in allerlei felle kleurtjes, maar stofdoeken zijn zo goed als altijd geel. Waarom eigenlijk? Blijkbaar is daar een heel bijzondere reden voor.

De stofdoek is onmisbaar in huis. Maar is het je al eens opgevallen dat de stofdoek eigenlijk altijd geel is? Er zijn een aantal theorieën over de reden van deze felle kleur. 

Vaste kleur

De Britse zender BBC kreeg onlangs een brief binnen van Dot Unwin (64) die zich verbaasde over de bijzondere kleur van de stofdoek. “Er zijn allerlei kleuren voor vaatdoeken en sponzen, maar ik heb nog nooit een roze of blauwe stofdoek gezien”, legde ze in de brief uit. BBC ging daarom in gesprek met verschillende experts.

Gerecycled

Volgens Beverly Lemire ligt de oorsprong van de gele katoenen stofdoek in China. Lemire is docent materiële cultuur aan de universiteit van Alberta in Canada. “Vroeger werden daar broeken van nankeen gemaakt”, legt ze uit. “Dit is een soort katoen dat de kleur geel heeft.” Wanneer de broek versleten was, werd de broek in stukken geknipt en gerecycled als poetsdoek. “Hoogstwaarschijnlijk werd dit soort katoen later geassocieerd met schoonmaken.” Volgens het boek The Spinning World: the Global History of Textiles uit 2009 werden van lapjes nankeen echte poetsdoeken gemaakt. Dit was eind 1700 en de kleur geel is toen behouden, zodat de consumenten het herkenden. 

Boter en kaas

Toch is niet iedereen het eens met deze uitleg. Een andere expert is er namelijk van overtuigd dat de gele kleur te maken heeft met de productie van boter en kaas. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar voor het maken van boter en kaas werden vroeger speciale, zachte doeken gebruikt. “Deze mousseline doeken werden als ze versleten waren gerecycled. De gele kleur bleek zo populair dat wevers geel geverfde doeken gingen produceerden”, legt het personeel van de Koninklijke Musea in Greenwich uit.

Ziektevrij

Een derde en laatste expert gooit het over een hele andere boeg. Charles Ashbumer van het Flag Institute in Groot-Brittannië zegt namelijk dat er een link bestaat tussen de zogenoemde Q-vlag en de kleur van de stofdoek. Op een cruiseschip werd de gele vlag opgehangen wanneer het personeel aan boord ziek was en op het schip in quarantaine zat. “In moderne tijden geeft de vlag het tegenovergestelde aan: het schip is ziektevrij”, legt Ashbumer uit. Hierdoor kunnen mensen geel associëren met een schone omgeving. Welke van de drie redenen vind jij het meest geloofwaardig?

Met een stofdoek heb je in no-time je huis schoon, mocht je onverwachts bezoek krijgen. Meer tips om je huis in een korte tijd schoon te krijgen lees je hier

Fotocredits
Headerfoto: Pxhere

Tekst
Demi Schoenmakers

Bron: BBC

ID: 4092

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven