Huis
Tuin
Video

4 belangrijke redenen om een regenton in je tuin te zetten

Bij een regenton heb je misschien een ouderwets beeld. Heb je dat echt nog wel nodig? Ja, juist! Waarom? Eigen Huis & Tuin zet de voordelen even op een rijtje.

1. Extremer weer

Het komt steeds vaker voor dat er meer regen valt uit hevige, korte buien. Daardoor kan het water niet snel genoeg de bodem inzakken, waardoor er wateroverlast ontstaat. Het plaatsen van een regenton kan daarom helpen een gedeelte van het water op te vangen.

Daarnaast krijgen we ook steeds vaker te maken met langere periodes van droogte, waardoor er ernstige waterschaarste ontstaat zoals in de zomer van 2018 het geval was. Het opvangen van regenwater is dus een slimme zet om ook in tijden van droogte je planten te voorzien van water, aangezien het sproeien door het water tekort juist werd afgeraden. 

Regenbui

2. Kostenbesparend

Het opvangen van regenwater bespaart het gebruik van drinkwater omdat je het water vanuit de regenton kan gebruiken voor het bewateren van de planten. We weten natuurlijk ook wat het betekent wanneer er minder drinkwater wordt gebruikt: lagere kosten! Heel erg fijn nu je beseft dat drinkwater de komende jaren alleen maar duurder wordt omdat de zuivering lastiger wordt.

3. Goed voor de natuur

Drinkwaterwinning uit grondwater zorgt voor een dalende grondwaterspiegel en dat is niet goed voor de natuur. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, verminderen we ons eigen watergebruik. Alle kleine beetjes helpen en met z'n allen bij elkaar scheelt het een hoop.

Natuur

4. Voor ieder wat wils

Een regenton hoeft geen lomp ding in je tuin te zijn. Het kan een leuke decoratie zijn en je tuin nét die finishing touch geven waaraan het dan nog aan ontbreekt. Er zijn vele leuke soorten en maten. Voor ieder wat wils. Zo bestaat er een regenton en plantenbak in één of één die je monteert aan de regenpijp zoals de moderne 'raindrop'.

Wanneer je een regenton liever niet in het zicht hebt staan, kan je ook een waterschutting aanschaffen. Dit is een schutting die zo is ontworpen dat 'ie water opvangt. 

Regenton en plantenbak

Handig! 
Zo leg je zelf een dakgoot aan.

Fotocredits
Headerfoto: Barrel Atelier
Foto 1:  Skitterphoto - Pexels 
Foto 2: Philip Ackermann - Pexels
Foto 3: Rondomton

Tekst
Jeremy Houweling
 

Bron: Nudge

ID: 4397

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven