Huis
Tuin
Video

Schimmel in huis? Zo kom je er vanaf

Niemand wil schimmel in huis. Het is hartstikke vies en ook nog eens slecht voor je gezondheid. Maar hoe krijg je het weg? Of beter nog; hoe voorkom je het? Wij hebben het antwoord.

Schimmel kan overal in je huis opduiken. In de badkamer, de keuken, in de boekenkast en ga zo maar door. Het is belangrijk om dit meteen aan te pakken en te verwijderen. Zo doe je dat:

Voorkomen

Het slimste is natuurlijk om schimmel te voorkomen. Dit doe je door ervoor te zorgen dat het niet te vochtig is in huis. Koop daarom een luchtontvochtiger. Laat ook altijd na het douchen de badkamer openstaan zodat het kan luchten. Probeer ook ieder jaar je badkamer opnieuw te voegen.

Tegelvoegen

Is er toch schimmel ontstaan op je voegen? Dit kun je wegkrijgen met bleek en water. Mix 100 ml bleek met een liter warm water. Breng het aan op de schimmelplekken en laat het even intrekken. Gebruik vervolgens een hard borsteltje om het weg te schrobben. Gebruik voor de veiligheid wel beschermende handschoenen. Deze techniek werkt ook op geverfde muren.

Textiel

Bij schimmel op bijvoorbeeld je gordijnen, moet je de stof eerst helemaal laten drogen zodat je het meeste van de schimmel er met een borstel af kan halen. Wit textiel kun je vervolgens wassen in de wasmachine met chloor. Gekleurde stoffen week je eerst een half uur in water met een klein beetje bleek. Hierna kun je het gewoon op de gebruikelijke manier wassen.

Hout

Bij schimmel op hout borstel je eerst het ergste eraf. Daarna kun je met een beetje water en afwasmiddel de schimmel eraf poetsen. Let wel op dat je het hout niet te nat maakt, want dan kan er opnieuw schimmel ontstaan.

Matras

Probeer bij schimmel op het matras eerst het ergste met de stofzuiger op te zuigen. Gooi gelijk de gebruikte stofzuigerzak weg om meer schimmel te voorkomen. Haal de rest weg met wat alcohol en laat goed drogen in de zon.

Boeken

Je wilt natuurlijk niet dat je lievelingsboeken verpest worden door schimmel. Verwijder dit door de boeken eerst te laten drogen en de schimmel weg te vegen met een borstel. De rest haal je weg met een klein beetje water en chloor. Maak het niet te nat want dat verpest je het boek alsnog.

Schimmel kan ook ontstaan op hele onverwachte plekken. Hier zie je welke dit zijn en hoe je het kunt verwijderen. 

Fotocredits
Headerfoto: Jennifer Burk - Unsplash 

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Margriet

ID: 4430

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven