Huis
Tuin
Video

Eten beschimmeld? Dit is wanneer je het zonder gevaar kunt wegsnijden

Kun je schimmel gewoon wegsnijden, of moet je het hele product weggooien? Dat verschilt dus per product. Benieuwd wat je nog kunt eten en wat de prullenbak in moet? Wij vertellen het je!

Veel schimmels zijn hartstikke goed, en lekker! Dan hebben we het over een lekker stukje brie, champignons en truffel bijvoorbeeld. Ook bij het maken van wijn zijn schimmels nodig. Andere schimmels zijn weer slecht voor je en kunnen zelfs voor een voedselvergiftiging zorgen. De Amerikaanse Food Safety & Inspection Service zocht het één en ander over deze schimmels uit en zette ze op een rijtje.

Wegsnijden:

 • Groenten en hard fruit met een laag vochtgehalte: Dit zijn paprika’s, kool en wortel bijvoorbeeld. De kleine schimmelplekjes kun je vaak wegschillen. Als het een grotere plek is, kun je het ruim wegsnijden. Snijd er dan zo’n 2,5 cm omheen.
 • Harde kaas: Hier is de schimmel vaak alleen op de bovenkant van de kaas. Snijd ook deze plek ruim weg.
 • Blauwschimmelkazen, zoals roquefort, gorgonzola en stilton kun je hetzelfde mee doen als met de harde kazen. Ruim afsnijden dus, ongeveer 2,5 cm om de schimmelplek.
 • Gedroogde worst of gedroogde ham: schimmel is eigenlijk hartstikke normaal op dit eten. Je kunt de schimmel er hier vanaf snijden of vanaf borstelen.

Weggooien:

 • Kliekjes: Heb je eten over en bewaar je het in de koelkast? Lekker voor de volgende dag, maar laat het niet te lang liggen. Dan komt er namelijk schimmel op en moet je alles weggooien, zonde!
 • Brood, koekjes en gebak: Dit eten is droog en de schimmels kunnen zich daar snel diep in verspreiden. Weggooien dus!
 • Vleeswaren: Als hier schimmel op zit moet je het direct weggooien.
 • Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse. Maar ook geraspte kaas en plakjes kaas. Schimmels verspreiden zich hier ook al snel verder van de oppervlakte van het eten.
 • Groente en zacht fruit met een hoog vochtgehalte: Dit zijn bijvoorbeeld komkommers, perziken en tomaten. Ook hier verspreidt de schimmel zich snel onder het oppervlakte. 
 • Jams en compotes, appelmoes bijvoorbeeld. Je kunt dit er niet gewoon uitscheppen! De schimmel kan namelijk een giftige reactie geven. Gewoon de hele inhoud weggooien dus!
 • Noten, peulvruchten en notenpasta’s: hier zitten meestal geen conserveringsmiddelen in. Hierdoor is het risico op een schimmel en verspreiding van de schimmel groot. Gooi de de hele verpakking weg, en niet alleen de beschimmelde noten.

Een schone koelkast

De koelkast is een perfecte omgeving voor schimmels. De lage temperatuur en al het eten wat vlak bij elkaar ligt betekent dat de schimmels bijna vrij spel hebben. Het is daarom aan te raden om het eten goed af te dekken. Zo voorkom je dat de beschimmeld eten, ander eten kan besmetten. Ook is het slim om je koelkast vaak genoeg schoon te maken. Hoe vaak moet je dat eigenlijk doen? Je leest het hier.

Fotocredits
Headerfoto: Alexander Maas - Unsplash

Tekst
Käthe van der Werf

Bron: HLN.be

ID: 4175

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven