Huis
Tuin
Video

Dit is wie Sint Maarten was en hoe het wordt gevierd

Na Halloween komt er nog een feest, namelijk Sint Maarten. Dit feest wordt maar in een aantal streken in Nederland gevierd, dus is wellicht niet voor iedereen heel bekend. We leggen je uit wie Sint Maarten was en wat de feestdag inhoudt.

Wie was Sint Maarten

Sint Maarten is volgens de legende een heilige uit het jaar 316 na Christus. Hij werd geboren als zoon van een rijke koopman en droeg vaak een dure, lange mantel. Toen Maarten met een groep soldaten naar een grote stad reed op zijn paard, vroeg een oude man hem om geld. Hij had het heel erg koud en had geen jas of schoenen. Maarten had niets bij zich, dus sneed de helft van zijn mantel af en gaf deze aan de arme man. Volgens de legende was de oude man een verschijning van Jezus, die hem later in zijn droom bedankte voor zijn goede daad. Maarten bekeerde zich tot het Christendom en werd vervolgens gezien als beschermheilige.

Het feest

Sint Maarten is niet per definitie een Nederlands feest. Het wordt in meerdere landen in West-Europa gevierd, zoals België, Duitsland, Noord-Frankrijk en Zwitserland. In Nederland wordt Sint Maarten gezien als de beschermheilige van de stad Utrecht. Hij is op 11 november begraven. Men gaat met lampionnen over straat om hem te eren en licht te brengen bij andere mensen.

Hoe vieren we dit tegenwoordig?

Het verschilt per regio hoe dit feest gevierd wordt. Bij sommige feesten worden er vreugdevuren ontstoken, maar de meeste vieringen bestaan uit optochten langs huizen. Vooral kinderen gaan de deuren langs om snoep te verzamelen. Met zelfgemaakte lampionnen met een lampje lopen kinderen in groepjes over straat. Door liedjes te zingen kunnen ze een traktatie verdienen. Naast snoep wordt er ook vaak fruit, zoals mandarijnen, weggegeven.

Aanstaande 11 november is het weer zo ver!  De lampion moet dan af zijn en er moet veel snoep of fruit in huis gehaald zijn. Zo vier je samen een fijne Sint Maarten!

Fotocredits:

Headerfoto: Wim van Rossem - Wikipedia

Esmée Duindam
ID: 9532

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven