Huis
Tuin
Video

Let op je huisdier! Steeds meer vergiftigingen door rattengif

Er worden steeds meer huisdieren vergiftigd door rattengif. In het jaarrapport van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) staat zelfs dat dit aantal zo ongeveer is vertienvoudigd. Terwijl er vorig jaar nog drie huisdieren werden vergiftigd door rattengif, zijn dat er nu in 2019 al 35.

Rattengif alfachloralose

Veel van de meldingen gaan over de stof alfachloralose. Dit is een redelijk nieuw bestrijdingsmiddel in Nederland, dat sinds 2014 is toegestaan. Door dit middel vallen knaagdieren meteen in slaap, waarna ze aan onderkoeling overlijden. Traditionele rattengif is niet meer toegestaan sinds eind vorig jaar, daarom is deze stof nu zo veelgebruikt.

Vergiftigde honden en katten

Door de stof zijn dus al meerdere dieren vergiftigd, waaronder huisdieren. Vooral honden vertonen ernstige symptomen als ze een beetje van het vergif binnenkrijgen. Zo gaan ze meteen overgeven, worden ze kortademig en kunnen ze niet meer goed bewegen.

Gevaarlijk voor mensen

Ook voor jou als mens kan het gif gevaarlijk zijn. Je loopt risico op epileptische aanvallen en zelfs op coma. Het gif wordt vooral gevaarlijk als er een grote hoeveelheid van wordt ingeslikt. Goed uitkijken dus!

Fotocredits:

Headerfoto: Dominik Qn - Unsplash
Bron: AD

Julia Dilissen
ID: 8952

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven