Huis
Tuin
Video

Zo maak je producten van suède weer helemaal schoon

Heb jij meubels, schoenen of kleding van suède waar een vieze vlek in zit? Hoe mooi het materiaal ook is, helaas is suède een lastig materiaal en is het schoonmaken ervan ook niet even makkelijk. Gelukkig zijn er wel wat trucjes om het weer schoon te krijgen. Wij geven je wat handige tips!

Droog brood

Zit er een vetvlek in je suède meubels of heb je per ongeluk met eten gemorst en zit er een een vieze vlek op je schoenen? Maak dit dan niet met water en zeep schoon. Dit maakt de vlek alleen maar erger en dat wil je natuurlijk niet! Wat je zou kunnen doen is het vlekje borstelen met een stuk droog brood. Dat lijkt misschien wat raar, maar doordat het brood het vet opneemt zul je zien dat het suède ook zo weer schoon is!

Op deze manier hoeft je wollen jas niet naar de stomerij maar was je hem gewoon zelf!
Huishouden

Stomen

Dit trucje werkt niet echt bij grote items, zoals meubels, maar voor schoenen of kleding is het een perfecte oplossing! Reinig het suède door het te stomen. Kook hiervoor een pannetje water en houd de schoenen of het kledingstuk erboven. Door de stoom krijgt de suède kleur meteen een opleving!

Gummetje

Natuurlijk zijn er ook speciale middelen voor het schoonmaken van suède. Zo ook bijvoorbeeld de vlakgom. Dit is een klein gummetje die als het ware viezigheid van het suède uitgumt! Wrijf rustig met het gummetje heen en weer op de vieze plek en de viezigheid zal verdwijnen.

Op kamertemperatuur drogen

Heb je lekker door de regen heen gelopen met suède schoenen? Zet ze dan niet onder de verwarming! Hierdoor worden ze namelijk hard en daarna krijg je het suède niet meer mooi. Dit geldt ook voor meubels als ze heel nat zijn geworden. Droog suède altijd op kamertemperatuur! Door de nattigheid zijn de haartjes van suède plat gaan liggen en daarom kun je ze het beste direct opborstelen. Borstel zacht over het materiaal heen en zorg dat alle haartjes weer omhoog komen. Tip: veeg altijd in één richting, zodat het suède op een mooie manier opdroogt.

Alcohol en azijn

Verder zou je ook met alcohol en azijn vlekken kunnen verwijderen uit suède. Test het hierbij wel eerst even op een onopvallend stukje, zodat je zeker weet dat het geen verkleuring gaat achterlaten. Doe wat alcohol of azijn op een doekje en dep het zachtjes op de vlek. De vlek zal verdwijnen en jouw meubel of schoenen zien er weer picobello uit!

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - Mitch Moondae
Foto in artikel: Unsplash - David Lezcano

Bron

Sacha

Alieke van Rijn
ID: 9991

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven