Huis
Tuin
Video

Duurzaam schoonmaken: het is makkelijker dan je denkt met deze 5 tips

Even snel wat chloor in de wc, met een lopende kraan je keuken schoonmaken: tijdens het schoonmaken ben je eigenlijk vervuilender bezig dan je denkt. Gelukkig kun je het op een makkelijke manier al een stuk duurzamer maken.

1. Geen chloor

Chloor is vervuilend én helemaal niet per se nodig tijdens het schoonmaken. Zo kun je ook prima ontkalken met schoonmaakazijn. Dit is een stuk minder vervuilend. Zet hierna wel even een raam open om de geur van azijn weg te krijgen. Voor de wc kun je bijvoorbeeld soda gebruiken. Goedkoop, én beter voor het milieu dan chloor.

2. Maak een sopje

Wees wat zuiniger met water tijdens het poetsen. Doe dit door een sopje te maken in plaats van de kraan te laten lopen. Doe hier een beetje schoonmaakmiddel bij en je kunt even vooruit met poetsen. Let op! Gooi het sopje natuurlijk niet na drie keer vegen weer weg, dit is onnodig.

3. Minder flessen

Een schoonmaakfles voor de ramen, de badkamer, de kraan, de tegels: allemaal plastic dat je in huis haalt, zonder dat het nodig is. Daarbij neemt het ook nog eens veel ruimte in beslag in huis. Probeer in plaats daarvan te werken met een allesreiniger. Als je echt een specifieke fles nodig hebt kan dit natuurlijk, maar probeer waar mogelijk te minderen.

4. Less is more

Je denkt misschien dat je huis schoner wordt als je meer schoonmaakmiddel gebruikt, maar dit is gelukkig niet waar. Gebruik niet te veel van je schoonmaakmiddel zodat je er langer mee kunt doen. Extra voordeel: hierdoor is je huis juist schoner. Door te veel schoonmaakmiddel komt er namelijk een plakkende laag op je vloer waardoor die de volgende keer weer sneller vuil aantrekt. 

5. Betrouwbare keurmerken

Er bestaan de laatste tijd zoveel keurmerken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welke keurmerken zijn nu wel te vertrouwen? De meest betrouwbare zijn Ecogarantie, het Europees Ecolabel en het Nordic Ecolabel. Kijk de volgende keer dus eens goed naar de flessen als je schoonmaakmiddel koopt.

Fotocredits:

Headerfoto: Congerdesign -Pixabay

Bron: Volkskrant

Julia Dilissen
ID: 8963

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven