Huis
Tuin
Video

Zo zorg je ervoor dat je kaas niet meer uitdroogt of beschimmelt

Je kent het vast wel: wil je lekker een stukje kaas pakken, is hij uitgedroogd of zit er schimmel op! Erg vervelend en zonde natuurlijk, maar waar ligt dat nou aan? Meestal kan dit komen doordat je de kaas op een verkeerde manier bewaart.

Goed inpakken

Het is vooral belangrijk dat je de kaas goed inpakt, maar wel lucht geeft. Als je kaas in een afgesloten plastic bak bewaart, wordt die lucht afgesloten en zal de kaas sneller gaan schimmelen. Doe dit dus niet! Tegenwoordig zijn er wel speciale kaasbakken waar openingen in zitten die voor ventilatie zorgen. 

Je zou de kaas ook kunnen inpakken in een speciaal kaaspapier. Dit is als het ware een soort tweede huidje voor de kaas en je kunt het vinden bij de kaasafdeling in de supermarkt of bij de kaasboer. Bewaar ‘m niet in een plastic verpakking, omdat de kaas dan te weinig lucht krijgt! Geen kaaspapier in huis? Een stukje bakpapier of aluminiumfolie werkt ook heel goed.

6 etenswaren die je nooit in de koelkast moet bewaren
Huishouden

In de koelkast

De plek waar je de kaas bewaart verschilt per soort kaas. Harde kaas kan je het beste bewaren bij een temperatuur van 8 tot 15 graden. Leg deze dus zo hoog mogelijk in de koelkast, omdat dit de minst koele plek is, tenzij je bovenin een vriesvak hebt. In dat laatste geval kun je de kaas dus beter onderin de koelkast bewaren. Zachte kaas moet juist op een wat koudere temperatuur bewaart worden, zo rond de 5 tot 8 graden. De groentela is voor deze kaas juist de beste bewaarplek: de temperatuur is hier het laagst en het is erg vochtig. 

In de vriezer

Ook de houdbaarheid is verschillend per kaassoort. Harde kazen kan je na het aansnijden nog 6 weken bewaren. Wil je dat verlengen? Dan kan je de kaas tot wel 8 maanden (!) in de diepvries leggen. Wanneer je de kaas wilt ontdooien, doe je er gewoon een stukje keukenpapier omheen, zodat die al het vocht opneemt.

Halfharde kaas, zoals jong belegen, gaat iets minder lang mee. Deze kan je na het aansnijden nog 3 weken bewaren. Ook deze kaas kun je in de vriezer bewaren. De smaak zal dan wel iets minder worden, maar je houdt de kaas op deze manier wel minstens 2 maanden houdbaar! Helaas kunnen zachtere kaassoorten, zoals mozzarella, niet in de vriezer bewaard worden, omdat hier teveel vocht in zit.

Fotocredits

Headerfoto: Pexels - NastyaSensei

Bron

Kaas.nl

Alieke van Rijn
ID: 9625

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven