Huis
Tuin
Video

Hoe lang gebruik jij een vaatdoekje? Zo vaak moet -ie echt vervangen worden

Hoe vaak verschoon jij je vaatdoekje? Doe je dat dagelijks of doe je er gerust een paar weken mee? We leggen je uit wat de gewenste hoeveelheid is.

Alleen in Nederland al worden er dagelijks zo’n 2000 ziek van eten, waarvan een groot deel gewoon uit eigen keuken komt. Daarom is het belangrijk je keuken goed schoon te houden. Maar het is niet alleen van belang dat je de keuken zelf elke dag schoonhoudt, vooral ook de middelen waarmee je schoonmaakt moeten hygiënisch zijn. Het vaatdoekje dus!

Hoe vaak we het vaatdoekje zouden moeten verschonen
In vaatdoekjes zitten enorm veel bacteriën, die zich extra snel vermenigvuldigen als het doekje vochtig is (vrijwel altijd dus). Zo kunnen er na 24 uur al meer dan 4 miljard bacteriën in het doekje zitten, en dat wordt met de minuut meer en meer. Oja, en even voor de goede orde: 4 miljard bacteriën, dat zijn er meer dan dat je op de tong van een hond vindt, én zelfs nog meer dan er op de wc-bril van een openbaar toilet zitten.

Daarom is het het beste om het vaatdoekje gewoon elke dag te verschonen. Zo heb je minder kans op voedselinfectie.

Hoe vaak we het vaatdoekje daadwerkelijk verschonen
Goed, dagelijks een schoon vaatdoekje is dus wenselijk. Maar doen we dat ook wel met z’n allen? Nee hoor, het vaatdoekje wordt gemiddeld ongeveer twee weken lang gebruikt. En grappig feitje: lager opgeleiden vervangen het vaatdoekje eerder dan hoger opgeleiden. De laatste groep gebruikt ‘m vaak zelfs langer dan een maand! 


Extra tips:
- Spoel een vaatdoek na gebruik goed uit.
- Was het vuile vaatdoekje op minimaal 60°C.
- Gebruik ‘m alleen voor het afnemen van tafels en het aanrecht.
- Gebruik het doekje niet voor hele vieze oppervlakten, maar gebruik hier een wegwerpdoekje of een keukenrol voor.
- Verhit de vaatdoek één minuut lang in de magnetron op vol vermogen en laat ‘m daarna goed drogen. Op deze manier dood je de bacteriën.
- Sponsjes houden langer vocht vast wat de groei van de bacteriën bevordert. Gebruik deze dus liever niet.
- Ook handdoeken en theedoeken zijn regelmatig aan vervanging toe

Beddengoed en handdoeken
En hoe zit dat eigenlijk met je beddengoed? Na hoeveel dagen moet je die eigenlijk vervangen? Het antwoord lees je hier! En je handdoek, hoe lang doe je daar eigenlijk mee? Na zoveel keren gebruiken hoor je ‘m eigenlijk in de was te gooien.

Bron: RTVNH 
Headerfoto: Getty Images
Tekst: Marjolein Sintenie

 

ID: 3089

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven