Huis
Tuin
Video

Deze veelgemaakte fout zorgt ervoor dat je droge lippen krijgt

Wie had dat gedacht?! Deze boosdoener, die je dagelijks gebruikt, zorgt ervoor dat je droge lippen krijgt.

In de winter krijgen we bijna allemaal wel te maken met droge lippen door het gure weer en door de verwarming. Maar niet alleen het weer is de schuldige, er is nog een andere grote boosdoener die we (als het goed is) ook nog eens dagelijks gebruiken: tandpasta.

Tandpasta is de grote boosdoener

Ja, dat lees je goed. Tandpasta kan ervoor zorgen dat je droge en geïrriteerde lippen krijgt. Is dat bij jou ook het geval, dan kun je misschien proberen eens voor een mildere tandpasta te kiezen. Zo lees je hier dat enkele forumgebruikers schrijven dat ze hun tandpasta hebben ingewisseld voor een tandpasta die bedoeld is voor gevoelige tanden waarna de droge plekjes, velletjes en pijnlijke lippen vrijwel direct verdwenen. 

SLS

Hoe dit komt? Waarschijnlijk door het bestanddeel sodium laureth sulfate (ook wel SLS) dat in veel tandpasta’s zit. Dit bestanddeel zorgt voor het schuimende effect in je tandpasta, maar zit vaak ook in shampoo en douchegel. Allemaal leuk en aardig dat schuim, maar helaas kan dit goedje ook voor uitdroging van je huid zorgen. Daarnaast bevatten de zogenaamde ‘whitening’-tandpasta’s ook nog andere bestanddelen die voor irritatie kunnen zorgen.

Neem je tandpasta onder de loep

Dermatoloog Joshua Zeichner schrijft op Refinery 29 dat het inderdaad vaak voorkomt dat de oorsprong van irritaties en allergische reacties vaak bij je tandpasta ligt. “Als je chronisch droge lippen hebt, irritatie rondom de mond of een brandend gevoel, kan het geen kwaad om je tandpasta eens onder de loep te nemen.”

Voortaan dus eerst even goed het etiket van de tube tandpasta checken op de bestanddelen voor je ‘m koopt. Kies dus voor een tandpasta voor gevoelige tanden of in ieder geval een variant die geen SLS bevat. Dit is overigens geen garantie dat je droge lippen of uitslag meteen verdwijnt, want het kan altijd een combinatie van dingen zijn, maar het is hoe dan ook beter voor je lippen en tanden. In ieder geval het proberen waard!

Niet de enige boosdoener

Overigens is SLS niet het enige gemene goedje dat voor droge lippen kan zorgen. Ook doodnormale ingrediënten zoals kaneel en munt kunnen voor irritatie zorgen. 

Fotocredits
Headerfoto: Stocksnap

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Refinery 29

ID: 3568

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven