Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas (en hoe je er vanaf komt!)

Hmm... een lekker stukje zomers fruit gaat er wel in. Ananas bijvoorbeeld! Toch hebben veel mensen na het eten van ananas een vervelend prikkend gevoel in hun mond. Hoe komt dat?

Enzym

Ananas is een zurige vrucht, maar dat is niet de reden dat het pijn en irritatie kan opleveren om het fruit te eten. Wat dan wel? De vrucht bevat een bepaald enzym, bromelaïne. Dit enzym breekt eiwitten af, en irriteert je mond wanneer je begint te kauwen. De binnenkant van je mond bestaat namelijk ook voor een deel uit eiwitten. Maar kwaad kan dit niet: bromelaïne werkt juist ontstekingsremmend en wordt door alternatieve geneeswijzen wel eens gebruikt tegen maag- en darmproblemen.

Oplossing

Ben jij echt anti-ananas omdat je tong en gehemelte er zo van gaat prikken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Door een ananas te koken, bakken of roosteren, zal het enzym als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vinden wij helemaal niet erg, want warme ananas met wat ijs en slagroom is misschien nog wel lekkerder dan koude ananas. Toch liever koud? Zorg dan dat de ananas goed rijp is en spoel de stukjes voor je ze eet af met water.  

Bekijk ook:

Fotocredits: Julien Pianetti - Unsplash

Bron: Gezondheid&Co, Flair

Christa Koeyvoets
ID: 8773

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven