Huis
Tuin
Video

Dit is dus waarom muggen jou liever prikken dan anderen

Snap je maar niet hoe het komt dat jij keer op keer lek wordt geprikt door de muggen, terwijl de persoon die naast je slaapt met rust gelaten wordt? Daar zijn verschillende redenen voor…

Gestoken worden door muggen is natuurlijk al bloedirritant, maar helemaal frustrerend is het natuurlijk als je merkt dat de persoon die naast jou slaapt wel met rust gelaten wordt. Met als gevolg: jij hebt een gebroken nacht en een lijf vol vervelende muggenbulten en je bedpartner heeft als een roos geslapen en is bultvrij.

Eén op de tien mensen is bovengemiddeld aantrekkelijk voor insecten, volgens Jerry Butler, professor aan de Universiteit van Florida. Maar wanneer ben je nou eigenlijk aantrekkelijker voor muggen? Heb je lekkerder bloed? Ruik je beter of hebben jij en de muggen gewoon een magnetische aantrekkingskracht. Nee hoor, het heeft met de volgende aspecten te maken:

Je bent langer

Het klinkt gek, maar eigenlijk is het best logisch. Langere mensen produceren namelijk meer CO2 dan kleine mensen, en juist dát is wat muggen al van een afstand ruiken. Het feit dat volwassenen meer gestoken worden dan kinderen en dat mannen ook vaker geprikt worden dan vrouwen is nu ook opeens een stuk logischer als je kijkt naar het lengteverschil. 

Je adem ruikt aantrekkelijker (voor de muggen dan)

Tijdens het ademhalen scheid je aceton en oestradiol (een geslachtshormoon) uit. Deze stoffen gemengd met de bacteriën in je mond vormen samen de ideale geur voor insecten. En dan komen de bacteriën die op je huid leven er ook nog eens bij, waardoor je al helemaal om op te vreten bent. 

Je hebt net gesport of je zweet veel

Muggen zijn dol op zweetgeur. Ze houden namelijk van melkzuur, een stofje dat in je spieren wordt aangemaakt en deels wordt uitgescheiden als je zweet. Daarnaast heb je vaak een snellere ademhaling als je net intensief hebt gesport, waardoor je ook meer CO2 de lucht in blaast. Dus… Heb je net gesport? Dan is het misschien een idee om eerst even te douchen.  

Jouw stofwisseling is sneller

Insecten zijn ook dol op cholesterol. Dat wil dus zeggen: mensen die cholesterol snel metaboliseren (dus niet per se de mensen met een hoog cholesterolgehalte) zijn extra aantrekkelijk voor insecten, omdat de resten van cholesterol uitgezweet worden en op de huid blijven liggen als lekkernij voor de muggen. 

Marjolein Sintenie
ID: 8754

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven