Huis
Tuin
Video

Waarschuwing: pas op met goedkope cadeautjes van Chinese webshops!

Arjen Lubach waarschuwde in zijn show ‘Zondag met Lubach’ voor speelgoed via Chinese webshops. Er wordt in december veel speelgoed gekocht en dat kan veel goedkoper via AliExpress, Wish of Alibaba. Maar pas op, want deze kunnen je kinderen vergiftigen of zelfs verwonden!

Het onderzoek

In Denemarken is er onderzoek gedaan naar speelgoed uit China. Het bleek dat er veel chemische stoffen in verwerkt zijn die hormoon verstorend zijn. Deze hoeveelheden van chemische stoffen verschillen per stuk speelgoed, maar er kan tot wel 200 keer meer in zitten dan de toegestane wettelijke maximumwaarden. Wanneer kinderen dit in hun mond stoppen, krijgen ze deze stoffen binnen en worden ze dus vergiftigd! Dit kan leiden tot diverse ziektes zoals kanker, maar ook misvormde geslachtsorganen en een beschadigd zenuwstelsel.

DIY: zo maak je zelf gemakkelijk een stijlvol oosters lampje
Zelfmaakideeën

Hoe kan dit?

De Chinese wetgeving is heel anders dan de Europese wetgeving. Zo wordt in Europa elk elektronisch item of stuk speelgoed gekeurd, omdat het aan bepaalde eisen moet voldoen. Dit is afgesproken binnen de Europese Unie, om veiligheid te kunnen waarborgen. Dit kun je herkennen aan het logo CE, wat staat voor Conformité Européenne. Deze regelgeving heeft China dit niet, waardoor ze veel goedkoper en dus minder veilige items produceren. Helaas heeft China het Europese keurmerk ook nagemaakt en heeft het een bijna identiek logo, wat staat voor China Export. Dit is natuurlijk erg misleidend. Deze regelgeving heeft China niet, waardoor ze veel goedkoper en dus minder veilige items produceren.

Wanneer je online speelgoed koopt, moet je dus goed opletten waar je het bestelt. Wanneer je zeer jonge kinderen hebt die kunnen kauwen op speelgoed, is het verstandiger om speelgoed te kopen wat goedgekeurd is door de EU. Koop het dus bij officiële speelgoedwinkels of hun websites. 

Bekijk het fragment van Zondag met Lubach hieronder: 

Fotocredits:

Headerfoto: zhang kaiyv - Unsplash
Foto 1: VRT.be

Bron: Zondag met Lubach (1 december 2019)

Esmée Duindam
ID: 9760

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven