Huis
Tuin
Video

Leuk die eco-stand: maar hoe schoon wordt de was dan eigenlijk?

Die eco-knop die op je wasmachine zit is verleidelijk om in te drukken, vooral als je ’s nachts de was doet. Maar wat houdt het eigenlijk precies in, en... wordt je was wel goed schoon?

Waar is het eigenlijk goed voor?

Een stuk beter voor het milieu is het zeker, met een eco-wasprogramma wast je wasmachine namelijk op een lagere temperatuur én met zo’n 30 procent minder water. Dat laatste kost namelijk de meeste stroom, omdat het water opgewarmd moet worden.

Het duurt te lang

Je moet wel meer geduld hebben, want door het wassen op de eco-stand moet de wasmachine langer draaien om hetzelfde eindresultaat te krijgen. Voor iedere kilo die je erin stopt zo’n tien minuten. Maar een langere wastijd heeft ook zo zijn voordelen, juist om die reden is de eco-stand namelijk zo geschikt voor écht vieze was. Die wordt op deze manier toch goed schoon en je verbruikt nog eens minder energie ook.

Geen eco-knop? Was dan met dit programma

Het minst zuinige wasprogramma is die voor de fijne was, als je was niet heel vies is kun je beter wassen met een ‘gewoon’ katoenprogramma op lage temperatuur. Dit programma is minder zuinig dan het eco-programma maar wel sneller klaar én zuiniger dan de overige programma’s. Dit komt omdat je bij deze programma’s minder wasgoed in de trommel mag doen.

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine?
Wij vertellen je waar je op moet letten bij het kopen!

Fotocredits
Headerfoto: Nic Macmillan - Unsplash

Tekst
Lobke Taal

ID: 4319

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven