Huis
Tuin
Video

Dit onverwachtse wasprogramma is het slechtst voor het milieu

Even snel een wasje draaien, moet kunnen toch? Maar wist je dat er een bepaald wasprogramma is die extra slecht is voor het milieu? Deze zag je sowieso niet aankomen!

Wolwas of de fijne was

Uit onderzoek van Newcastle University blijkt dat de wolwas of de fijne was het meest schadelijk is voor het milieu. Hoewel deze vaak weinig toeren maakt, kwam deze alsnog het slechtste uit de test. Hoe komt dat dan?

Watergebruik

Het begint met de hoeveelheid water die het programma gebruikt. Om de fijne materialen zo mooi mogelijk te laten blijven, wordt er ontzettend veel water gebruikt om de stoffen te wassen. Door dit programma komen er ook nog eens zo’n 600.000 meer microvezels vrij dan bij een normale wasbeurt. Deze bestaan grotendeels uit microplastics, die na de wasbeurt weggespoeld worden. Je spoelt dus per wasbeurt aardig wat microplastic weg, wat later in zee terecht komt. Ontzettend slecht voor de dieren in het zeewater en uiteindelijk ook voor ons.

Wat kun je hier nu tegen doen?

Je kunt wellicht denken aan een handwas voor fijne kleding of wol. Als je het toch echt in de wasmachine wil doen, zorg dan dat je een volle wastrommel hebt. Zo is je wasprogramma in ieder geval volledig benut.

Fotocredits:

Header: Sebastian Herrmann - Unsplash

Esmée Duindam
ID: 9286

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven