Huis
Tuin
Video

Heb jij een waterbakje op de verwarming? Dit is een van de meest gemaakte fouten

Hoe zit dat nou? Is het nou goed om een bakje water op de verwarming te zetten of niet? In ieder geval niet als je de volgende veelgemaakte fout maakt...

Veel mensen zetten een bakje water bovenop de verwarming of hebben er zelfs speciale waterbakjes voor die ze aan de verwarming hangen. Dit zou namelijk helpen wanneer de lucht in je huis te droog wordt, bijvoorbeeld door de verwarming. De meningen van het effect zijn er erg over verdeeld. Maar er blijkt wel iets te zijn wat veel mensen fout doen waardoor de klachten volgens wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede zelfs kunnen verergeren.

Ventilatie

Volgens de studie moet je droge lucht juist niet bestrijden met luchtbevochtiging, wat dus wel gedaan wordt met bakjes water op of aan de centrale verwarming. Droge lucht wordt namelijk veroorzaakt door een slechte ventilatie en niet door de lucht op zich. De waterbakjes schijnen dus weinig tot niks aan de droogte te doen en het allervervelendste: ze zijn een broeihaard van schimmels en bacteriën. En dit kan natuurlijk erg slecht zijn voor je gezondheid.

Hoe kom je dan van de droge lucht af?

Goed ventileren is het allerbelangrijkste. Zet je ramen regelmatig even open, op een kiertje of lekker wagenwijd en houd de temperatuur in huis het liefst onder de 21ºCelsius. Wanneer de temperatuur hoger ligt komen er stofdeeltjes in stoelen, banken en tapijten makkelijker vrij en gaan ze zweven in de lucht. Hierdoor kunnen je ogen en je keel van irriteren.

Een andere optie is om te kiezen voor een automatische luchtbevochtiger.

Verversen!

De mate van de effectiviteit van de bakjes water is dus nog een twijfelpunt. Maar wat wel zeker is, is dat de bakjes weinig effect hebben als je ze niet iedere dag ververst en goed schoon houdt.

Ken je deze supertip al?

Dankzij dit simpele item wordt je huis veel warmer én bespaar je energie.

Fotocredits
Headerfoto: Dominik Kuhn - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 4104

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven