Huis
Tuin
Video

Waarom kun je sommige fruitpitten wel eten en andere niet?

Een pitje naar binnen krijgen tijdens het eten van fruit? Kan gebeuren natuurlijk. Maar wanneer is er nu eigenlijk reden tot paniek?

Fruitpitten eten

Bij veel fruitsoorten is paniek helemaal niet nodig. Zo kun je prima de pitten van druiven, bessen, aardbeien, meloen en kiwi’s eten. Bij sommige pitten moet je wel wat beter uitkijken. Dit gaat bijvoorbeeld om de pitten van abrikozen, perziken, pruimen, nectarines, kersen, appels en peren. Dit komt omdat er plantengiffen in de pitten zitten die je lichaam kan omzetten in blauwzuur.

Wanneer gevaarlijk?

Nu is het niet zo dat je meteen in paniek moet raken als je één appelpitje hebt doorgeslikt. Deze vind je later gewoon weer in zijn geheel terug in de wc. Ga alleen geen pitjes fijnmaken in een blender.

In appels en peren zit een minimale hoeveelheid blauwzuur. Deze concentratie is veel hoger bij abrikozen. Ga het dus niet opzoeken door een hele abrikozenpit op te eten. Het is bewezen dat je daar ziek van kunt worden. Veel blauwzuur kan zorgen voor klachten zoals een versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid. Als je deze klachten hebt, kun je beter naar de huisarts gaan. Genoeg redenen om die pitjes niet te eten dus…

Fotocredits:

Headerfoto: OliaNayda -Unsplash
Bron: Nu.nl

Julia Dilissen
ID: 8982

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven