Huis
Tuin
Video

Oei! Door de zachte winter kun je nú al wespen tegenkomen!

Ben je ook altijd zo bang voor wespen in de zomer? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je! Door de warme temperaturen zou je nu al wespen tegen kunnen komen. Wij vertellen je waardoor dat komt.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering wordt het steeds warmer in de winter. Het kan in januari zelfs zo’n 14 graden worden, terwijl het dan eigenlijk gewoon hartje winter is. Maar wist je dat de wespen en andere insecten dit eigenlijk best wel fijn vinden? Volgens bioloog Arnold van Vliet komen de vlinders al als de temperatuur boven de 10 graden is. Dit is natuurlijk niet zo erg , maar hij vertelt aan Hart van Nederland ook dat de wespenkoninginnen en hommelkoninginnen hierdoor nu ook al tevoorschijn kunnen komen.

Muggenbult in de winter? Hierdoor blijven muggen ook in de winter actief
Huishouden

Geen agressieve wespen

Maar we kunnen je geruststellen, de wespen die je nu zal zien, zijn in de meeste gevallen niet agressief. De wespen gaan nu namelijk niet op zoek naar eten, maar zijn zich aan het voorbereiden om zich oort te planten of zijn op zoek naar houtjes om een nest te bouwen.

Actieve muggen

Hoe onschuldig de wesp nu nog is, zo actief kunnen de muggen wel zijn. Door de zachte winters zal je namelijk steeds meer muggen gaan zien in de zomermaanden. “De kans dat de doodgewone Hollandse mug ziektes gaat overbrengen is steeds groter”, aldus Arnold. De biologen verwachten dat het in de aankomende tien á twintig jaar wel een keer gaat gebeuren en bereiden zich er daarom al goed op voor. “Zo kunnen we tegen die tijd  accuraat en efficiënt handelen!”

Fotocredits

Headerfoto: Capri23auto - Pixabay

Alieke van Rijn
ID: 9975

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven