Huis
Tuin
Video

Zamarra ruimt op #2: Zo ruim je mét het hele gezin op

Schelpen, boeken, kralen, knopen, beeldjes… bijna iedereen heeft wel iets heeft wat hij of zij graag verzamelt. Hoe zorg je ervoor dat je hobby binnen de perken blijft en niet je hele huis overneemt? Opruimcoach Zamarra Kok geeft je tips!

Je bent zeker niet de enige die moeite heeft met weggooien. Zo zie je wekelijks in het tv-programma Ons Huis Vol Spullen hoe verschillende gezinnen met hun handen in het haar zitten omdat hun verzamelwoede uit de hand is gelopen en hun woning soms bijna niet meer leefbaar is. Of dat nu kleding, knutselspullen of speelgoed is…

In aflevering 2 van Ons Huis Vol Spullen is het overduidelijk dat alleenstaande moeder Annemiek haar verzamelingen niet meer onder controle heeft. Gelukkig schiet Zamarra Kok te hulp en helpt orde in de chaos te scheppen. Wat zij de gezinnen uit het tv-programma in een week tijd leert, vat ze voor jou wekelijks samen in een aantal opruimtips.

Sorteren, filteren en een vaste plek geven

Allereerst is het handig om -voordat je flink gaat ruimen- je spullen te sorteren. Wanneer je al je knutselattributen bij elkaar verzamelt zul je zien hoeveel je eigenlijk van alles hebt en dat je misschien wel ontzettend veel dingen dubbel hebt of zelfs spullen tegenkomt waarvan je niet eens weet dat je het hebt. Hetzelfde geldt voor de rest van je spullen: groepeer kookgerei, je belangrijke (en minder belangrijke) papieren, speelgoed enzovoort. Vervolgens kun je veel makkelijker bepalen wat je kunt bewaren en wat weg kan.

Ruim deze dingen uiteraard wel weer gesorteerd op, bijvoorbeeld in opbergdozen of mappen met etiketten. Bedenk voor al je spullen een vaste opbergplek. In het begin zal dit nog een beetje zoeken zijn, maar uiteindelijk kun je alles makkelijker vinden. Plak desnoods de eerste twee maanden een briefje op de kastdeur met daarop de inhoud van de kast, zodat jij en je huisgenoten weten wat er in deze kast zit om het makkelijk terug te kunnen vinden.

Geen ‘misschien’ ‘of later’

Hoe verleidelijk het ook is om te denken: “Dit komt misschien nog wel eens van pas. Ooit...”, kun je dit maar beter niet doen. Want hoogstwaarschijnlijk is die ‘ooit’ eigenlijk ‘nooit’, anders had je het eerder ook wel gebruikt. Bewaar daarom alleen de dingen die je nodig hebt en tenminste één keer per jaar gebruikt. 

Laat kinderen meewerken

In plaats van elke keer de troep van je kinderen op te ruimen kun je ook met je kinderen afspreken dat ze je helpen het op te ruimen én opgeruimd te houden. 

  • Met oudere kinderen kun je afspreken dat ze één keer per week hun kamer moeten opruimen. Om discussies te voorkomen kan een ‘checklist kamer opruimen’ ze hier goed bij helpen. Schrijf precies op wat je van ze verwacht; denk aan bed opmaken, geen kleding/speelgoed/servies op de vloer, bureau opruimen enzovoort. 
  • Bij jongere kinderen (tot 10 jaar) moeten de opdrachten iets concreter zijn. Zeg niet tegen een kleuter “ruim je kamer op”, maar eerder “gooi alle auto’s maar in de autobak”. Help je kind hierbij en doe het samen, want eigenlijk ervaart iedereen (hoe oud je ook bent) het als een straf om alleen op te moeten ruimen.

Kindertekeningen bewaren?

Wellicht krijg je bijna wekelijks nieuwe tekeningen en knutselwerkjes van je kinderen, maar deze kun je echt niet allemaal ophangen in huis, hoe graag je kind dit misschien ook zou willen. Hang daarom een lijntje of prikbord op waar je vier tekeningen aan hangt. Komt er een nieuwe tekening bij? Dan moet er een oude weg. En het liefst dan ook écht weg, zodat kinderen leren dat spullen niet het eeuwige leven hebben en dat ze keuzes moeten maken. Maak er desnoods een foto van zodat je het digitale exemplaar wel nog kunt bewaren zonder dat het veel ruimte in neemt. De écht mooie knutselwerkjes kun je wel bewaren, als leuk aandenken voor later. Maar verzamel met mate, want zelf sta je er ook niet op te wachten om tien dozen met je oude kindertekeningen van je eigen ouders te krijgen. 

Tot slot: bijhouden!

Veel mensen denken dat opruimen een handeling is die je -net als schoonmaken- een keer per week uitvoert. Toch kun je het beter anders aanpakken, want bijhouden is een stuk makkelijker én minder tijdrovend dan elke week de opgespaarde rommel steeds weer opnieuw op te ruimen. Leg iets na gebruik niet zomaar ergens neer, maar vraag je af waar het hoort en ruim dit ook meteen op én vraag de overige gezinsleden dit ook te doen. Als je al je spullen een vaste en logische plek geeft in de buurt waar je het gebruikt, kost het maar weinig moeite om ze daar terug te zetten.

Ons Huis Vol Spullen is vanaf 2 september elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Marjolein Sintenie
ID: 9197

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven