Huis
Tuin
Video

Zamarra ruimt op #4: Zo houd je een klein huis met weinig opbergruimte toch netjes

Opruimen kan niet zonder dat je bergruimte en kasten tot je beschikking hebt. Helaas hebben veel huizen tegenwoordig geen of weinig ingebouwde kasten en heeft niet iedereen de luxe van een zolder of schuur. Hoe kun je dan je spullen kwijt? Opruimcoach Zamarra Kok geeft tips!

Maar waar moet je nou beginnen? En vooral hoe? Misschien zakt de moed je van tevoren al in de schoenen, maar de kunst is om toch maar gewoon te beginnen en jezelf een duidelijke taak te geven. Begin eerst met het weggooien van spullen, het liefst per ruimte, zodat je het overzicht bewaart. Want hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker het is om op te ruimen. 

Berging

Heb je een berging die aan alle kanten uitpuilt en waar je eigenlijk zelfs nog meer spullen in kwijt zou willen? Dan wordt het tijd om deze gehele ruimte eens flink aan te pakken. Haal de hele berging allereerst leeg om ruimte te maken voor de nieuwe indeling en om overzicht te krijgen van wat je eigenlijk allemaal hebt en wat er in moet komen te staan. 

Bedenk wat je allemaal in de berging wil hebben en verzin een logische indeling. Seizoensgebonden dingen zoals kerstspullen zijn dingen die je maar één keer per jaar tevoorschijn haalt, deze kunnen dus het best op een plek achterin de berging. Dingen die je vaker pakt, zoals bijvoorbeeld je fiets of grasmaaier, kun je beter vooraan zetten zodat je daar makkelijk bij kunt.

Alle spullen die kapot of versleten zijn kunnen in de afvalbak. Spullen die nog goed functioneren, maar die je in de afgelopen twee jaar niet hebt gebruikt kunnen waarschijnlijk ook weg. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze bij het grofvuil terechtkomen, want misschien wordt iemand anders hier nog wel blij van. In dat geval kun je het verkopen of naar de kringloopwinkel brengen.

De overige spullen die je wel wilt bewaren kun je het beste sorteren in bakken. Het liefst allemaal dezelfde bakken voor een extra opgeruimd effect. Label alle bakken natuurlijk wel even zodat je alles later nog makkelijk terug kunt vinden.

Opbergmogelijkheden in huis

Ook in de rest van je huis is kastruimte erg belangrijk. Heb je geen inbouwkasten? Dan zul je slim om moeten gaan met je ruimtes. Kies in de kinderkamer bijvoorbeeld voor een hoogslaper waar je onder het bed een bureautje en een kast kunt plaatsen. En de woonkamer? Die is misschien, zonder dat je het doorhebt, helemaal niet zo praktisch ingedeeld. Bedenk de meest praktische indeling en schuif erop los. Je zult zien dat je dan makkelijker tot oplossingen zult komen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een salontafel met extra opbergruimte, of een tv-kast en dressoir in één?

Opgeruimd houden

Wanneer alles is opgeruimd, is het natuurlijk de truc om het ook daadwerkelijk opgeruimd te houden. Ook daar heeft Zamarra een aantal handige tips voor:

  • Als je iets pakt, zet het dan na gebruik terug.
  • Als je iets leent, geef het dan na gebruik terug.
  • Als je iets opendoet, doe het dan ook weer dicht.
  • Als je iets uittrekt, hang het dan meteen op. 

2 minuten regel

De oorzaak van veel rommel ligt vaak bij het feit dat je soms gewoon even niet weet wat je met je spullen aan moet en het dan maar even weglegt voor later. Alleen blijven die spullen dan vaak eeuwig (in de weg) liggen. En dat is gevaarlijk, want rommel trekt alleen maar meer rommel aan. Meteen je spullen op de juiste plek opbergen is dan de meest logische oplossing. De ‘2 minuten regel’ is hierbij een handige houvast: als je iets binnen 2 minuten kunt opruimen, doe het dan gewoon meteen.

Het zijn slechts kleine handelingen, maar het houdt je huis heel makkelijk netjes. Het is misschien even wennen, maar na een tijdje gaat het als vanzelf! 

Ons Huis Vol Spullen is vanaf 2 september elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4. 

Bekijk ook:

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis & Tuin

Marjolein Sintenie
ID: 9287

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven