Huis
Tuin
Video

Zamarra ruimt op #5: Zo houd je je huis netjes en breng je routine aan in het huishouden

Je huis opruimen is één ding, maar je huis ook opgeruimd en georganiseerd hóúden is een tweede. Hiervoor zul je een vaste en logische routine moeten vinden. Hulp nodig? Opruimcoach Zamarra Kok geeft tips!

Routine

Om je huis netjes, schoon en georganiseerd te houden zul je een vaste routine moeten vinden. Denk hierbij aan een schema voor het wassen, schoonmaken, strijken en opruimen. Sommige klusjes zul je dagelijks moeten doen, en sommige klusjes wekelijks of tweewekelijks. Om hiervoor een houvast te hebben kun je een schema maken zoals je in aflevering 5 van Ons Huis Vol Spullen zag.

Betrek hier ook vooral de kinderen (en partner) bij, zodat zij ook leren om verantwoordelijkheid te nemen voor het huis. Voor extra overzicht en duidelijkheid kun je er nog extra naamstickers aan toevoegen, zodat iedereen weet wie welke taak uitvoert.

ons huis vol spullen

Wasgoed

Voor jou is het misschien logisch om je gedragen kleding meteen in de wasmand te gooien, maar in menig huishouden lijkt het normaal te zijn om wasgoed gewoon op de grond te laten slingeren na het dragen. Om het voor kinderen leuker te maken kun je hier een speels element aan toevoegen door de wasmand om te toveren in een basketbalnet. Zo wordt het een spelletje om het wasgoed in de mand te mikken én wordt het voor jou tenminste ook leuk omdat je zo niet meer dagelijks kleding van de grond hoeft te rapen.

Ons huis vol spullen

Dagelijks verzamelen en opbergen

Op een gemiddelde dag worden er in huis een hoop spullen tevoorschijn gehaald uit andere kamers. Om te zorgen dat alles weer netjes op z’n oorspronkelijke plek komt te staan kun je je kinderen allemaal een eigen mandje geven en ze elke avond na het eten het mandje te laten vullen met hun eigen spullen die in de woonkamer (en eventueel andere kamers) terecht zijn gekomen. Deze spullen kunnen ze daarna weer meenemen naar hun eigen kamer en terug zetten op de juiste plek. 

Vloeren vrij

Houd je vast aan de vuistregel dat er niets op de grond komt te liggen of staan, hoe groot of klein de spullen ook zijn. Dit zorgt namelijk niet alleen voor een erg rommelig gezicht, maar het kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. 

Logische opbergplekken

In aflevering 5 zag je dat Hans en Wiene als eerste opdracht alle voorwerpen moesten verzamelen die naar hun idee op de verkeerde plek stonden. Dit leverde een enorme berg aan spullen op. Grote kans dat er bij jou in huis ook heel wat dingen op een plek staan die eigenlijk helemaal niet logisch is. Om te bepalen waar iets moet komen te staan is het handig om te onthouden dat daar waar je de spullen gebruikt ze in de meeste gevallen ook opgeborgen kunnen worden. 

Ons Huis Vol Spullen
Ons Huis Vol Spullen is vanaf 2 september elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Marjolein Sintenie
ID: 9324

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven